Rachel Labastie

Rachel Labastie

Focustentoonstelling

De hedendaagse beeldhouwster Rachel Labastie werpt een kritische blik op de moderne maatschappij en hoe deze onze lichamen, zowel lichamelijk als geestelijk controleert en vervreemdt. Ze is een meesteres in paradoxen, voortdurend spelend met de ambivalente betekenis van vormen. Centraal in haar werk staat het gebruikte materiaal, geladen met persoonlijke en collectieve herinneringen, wat bijdraagt bij tot de sensualiteit van haar kunst. 

Haar sterke creativiteit komt ook tot uiting in het gebruik van uiteenlopende materialen (marmer, edel hout, transportkisten, riet, aarde, klei, porselein en steen). Met een combinatie van een ongelooflijke kracht en vastberadenheid, een onmiskenbare know-how en een oneindige nauwgezetheid, investeert Labastie haar volledige lichaam in haar kunst.

Dit najaar toont Rachel Labastie een dertigtal emblematische werken, een mix van terugkerende en nooit eerder getoonde kunstwerken. In het volledige oeuvre verdiept zij zich in het thema van de dualiteit en laat ons de onverwachte, diepere betekenis van aanvankelijk schijnbaar eenvoudige zaken ontdekken. Op uitnodiging van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten creëert Rachel Labastie ook een werk "in residentie" en gaat de dialoog aan met een kunstwerk uit de permanente collectie. De kunstenares koos voor een ‘off-screen’ interpretatie van "De dood van Marat" van Jacques-Louis David (1793) en zal zichtbaar zijn voor het publiek bij de opening van de tentoonstelling.  

Via heel unieke wegen, komen de werken van Rachel Labastie in dialoog met die van Aimé Mpane. Deze twee kunstenaars, een vrouw en een man, stellen beide de symptomen in vraag die zich in onze maatschappij hebben ontwikkeld. Heel concreet en afgezien van de artistieke benadering, creëren ze een echte ruimte van bewustzijn en verdiepen ze zich in de mogelijke remedies rond het centrale oog van de Patio waar de werken worden verzameld op twee verdiepingen van het museum. 

Rachel Labastie woont en werkt in Brussel. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum