tegel H17

Wie al in het STAM was, kent zeker de enorme luchtfotovloer. Elke tegel ervan komt overeen met één vierkante kilometer in de stad. Tegel H17, in het Rabot.

Tegel per tegel door de stad

Het STAMplein is een apart stukje museum met een wisselende programmatie. Het is gratis toegankelijk en los van de rest van het museum te bezoeken.

Het STAM brengt de geschiedenis van Gent tot leven. De enorme luchtfoto van de stad in de eerste zaal is al jaren de publiekslieveling. Elke tegel van de luchtfoto komt overeen met één vierkante kilometer in het echt. 

In 'De vierkante kilometer' haalt het STAM de verborgen verhalen van de stad boven, op het ritme van de tegels van zijn enorme luchtfoto-vloer van de stad. 

Kom op het STAMplein de resultaten ontdekken van de derde aflevering van het erfgoedproject ‘De vierkante kilometer’: Rabot. 
 
'De vierkante kilometer' zoomt in op verborgen geschiedenissen uit deze wijk. Het wonder van de Wondelgemstraat: hoe komt het dat de chiqueste winkelstraat van Gent uitgroeide tot de meest diverse winkelstraat van Gent? OMG Rabot: hoe komt het dat er op één vierkante kilometer maar liefst dertien religieuze ruimtes terug te vinden zijn?  

Zichten op Gent 
Naast 'De vierkante kilometer' is ook de digitale toepassing ‘Zichten op Gent’ op het STAMplein te vinden. Reis door de tijd van 1534 tot vandaag. Je zoomt in op vier kaarten van Gent die de fysieke verandering van Gent tonen. Een schat aan beeldmateriaal! 

Beeld: Arbeiders op gashouders met zicht op Rabot, 1935, Amsab-ISG.