In het pre-digitale tijdperk gaven musea dikke boeken uit waarin hun volledige verzameling in postzegelformaat werd gereproduceerd. De uitgaven dienden voor wetenschappelijke doeleinden en elk zichzelf respecterend museum maakte op tijd en stond zo een inventaris. Vandaag hebben musea gelukkig andere middelen om hun volledige verzameling aan het publiek en vorsers te tonen. Zo vernieuwden onlangs het STAM in Gent en het M HKA in Antwerpen hun websites, zodat je nu digitaal toegang hebt tot quasi hun volledige verzameling.

‘STAM-collectieboek’

‘STAM-collectieboek’

Als musea vandaag nog boeken uitgeven over hun eigen verzameling gaan ze dus veel dieper in op de context, op de herkomst en op de belangrijkste stukken. Dat laatste is het geval met het schitterend boek van het Gallo-Romeins Museum: Honderd topstukken, honderd verhalen. Het zeer fraai vormgegeven boek kreeg terecht de prijs van Best Verzorgde Boeken waarvan de inzendingen dit jaar naar aanleiding van de Frankfurter Büchmesse uitzonderlijk door een Vlaams-Nederlandse jury werden onder de loep genomen. Het boek bekijkt telkens op twee bladzijden één van de honderd topstukken uit het museum.

Links staat een korte tekst met uitleg en een overzichtsbeeld, op de rechterpagina staat een fraaie detailfoto. Die beelden van fotograaf Luc Daelemans gaan voluit voor textuur en het tactiele van de objecten. Achteraan krijg je nog eens een reproductie van de objecten op een andere manier en op blinkend papier, zodat de lezer zich echt wel een beeld kan vormen van hoe het object eruit ziet. Het is ook het verhaal van een hele reeks archeologische opgravingen in Limburg en van toevalsvondsten. Zo wordt het boek ook een overzicht van decennialang archeologie bedrijven in de provincie en van de vele inzichten die dat heeft opgeleverd. Het collectieboek neemt je mee van de eerste mensen in de streek (ca. 500.000 v. Chr.) tot de vijfde eeuw, wanneer de middeleeuwen beginnen.

Ook het STAM pakte onlangs uit met een mooi collectieboek. In dit geval gaat het dieper in op het ontstaan van het museum zelf. Het vertelt de geschiedenis van het museum tussen 1824 en vandaag. Je ontdekt er allerlei boeiende verhalen, zoals het feit dat de zes zijpanelen van het Lam Gods in 1817 ooit aan een Brusselse kunsthandelaar werden verkocht. Twee elementen evolueerden met de tijd. Musea kiezen vandaag dikwijls voor minder objecten maar voor meer context. Tegelijkertijd is er een groeiende collectiemobiliteit. Was die vroeger soms noodgedwongen wegens omstandigheden dan gaat het nu om een bewuste bruikleen aan andere musea of erfgoedpartners waar het object beter past. Het publiek en het erfgoed winnen erbij. De bekende vormgevers Dooremans & Dams en uitgeverij Snoecks maakten er een zeer fraai boek van. In beide boeken werd ook een beroep gedaan op de uitstekende pen van classicus Patrick De Rynck.

Boeken

  • ‘STAM-collectieboek’ - te koop in de STAMshop, 36 € (incl. 2 tickets voor het STAM).
  • ‘Honderd topstukken, honderd verhalen’ - te koop in het Provinciaal Gallo-Romeins Museum, 32,00 €.

Download hier de pdf

Collectieboeken