STAM

Bijlokeabdij refter. Op de oostwand prijkt boven de deur een Laatste Avondmaal, een courant thema in abdijrefters, met daarboven de Zegening van Maria. De muurschilderingen vormen een geheel dat gaat over de komst van de Messias en de vervulling van Gods belofte aan de mensheid, tijdens het Laatste Avondmaal.

In 2020 bestaat het STAM tien jaar. Tijd voor een verjongingskuur van de vaste tentoonstelling. Vanaf december 2020 flaneer je in 'Het verhaal van Gent' nieuwe stijl tussen perkamenten abten, ondernemende vrouwen, verliefde rebellen en zelfzuchtige weldoeners van de middeleeuwen tot nu. Je ziet en voelt de stad groeien en veranderen van vorm. Je ontdekt unieke objecten en natuurlijk is er ook een verse versie van de (nog altijd even gigantische) luchtfoto.
STAM is het ideale beginpunt voor een bezoek aan de stad. U ontdekt er wat Gent nu precies tot Gent maakt. Daarna stuurt het STAM u de stad in om het allemaal met eigen ogen te zien en aan den lijve te ondervinden. Dit gebeurt in een historisch kader met een eigentijdse aanpak, net als Gent zelf. In een reis door de tijd worden de vele lagen van Gent leesbaar. Het begint in het verleden met de groei en bloei van de middeleeuwse grootstad. Uit eeuwen geschiedenis ontstond de hedendaagse stad van kennis en cultuur.

De vaste tentoonstelling van het STAM is 'Het verhaal van Gent'. Een chronologisch circuit neemt je mee op reis door de tijd en maakt de vele lagen van de stad leesbaar. 'Het verhaal van Gent' telt zes museumzalen die elk een periode uit de stadsgeschiedenis omvatten. Meer dan driehonderd tot de verbeelding sprekende collectiestukken brengen dit verhaal in beeld en verschillende multimediale toepassingen verdiepen het.

Daarnaast zijn er ook twee thematische zijsprongen, grootformaat foto's van Magnumfotograaf Carl De Keyzer die een brug slaan naar de stad van vandaag, luisterbanken die getuigenissen over Gent laten horen en een toekomstzaal met een regelmatig wisselende invulling.

Tentoonstellingen