youngcollectorscircle

Kunstverzamelaars. Bij dat woord denken we aan de groten uit de geschiedenis, van almachtige Medici in Firenze en barokfiguren als Rockox in Antwerpen, tot moderne voorvechters als Peggy Guggenheim en Getrude Stein, zonder wie enkele omwentelingen uit de kunstgeschiedenis misschien nooit hadden plaatsgevonden. Of we stellen er ons kapitaalkrachtige mannen in goed beveiligde villa’s bij voor. Maar iedere – kwalitatieve – verzameling begint met niet meer dan een goed oog en een hart voor kunst. Zonder een uitstekende en liefst wat gedurfde smaak blijft een verzameling een samenraapsel van betekenisloze objecten. Toen Gertrude Stein in 1905 Matisses La femme au chapeau kocht, deed ze dat niet omdat ze wist dat het in waarde zou stijgen, maar in weerwil van alle kritiek en afschuw, omdat ze er in geloofde. Omdat ze iets zag dat haar fascineerde. Ze kocht het werk, samen met haar broer Leo, al zeker niet met een onbeperkt budget, maar net ondanks haar financiële moeilijkheden. In de romantische verhalen over iconische verzamelaars wordt er meer dan eens een doek met tegenzin van de hand gedaan om de huur te kunnen betalen. Verzamelen is niet zomaar een hobby voor mensen met geld, maar een passie, een drang, een onlosmakelijk verbond met de esthetica.

De Young Collectors Circle wil die traditie verderzetten en een jonge garde verzamelaars inspireren en aanporren. De Nederlandse organisatie beseft dat je aandacht moet besteden aan die zijde van de keten als je een gezonde kunstensector wil hebben. Kunstenaars en tentoonstellingen ondersteunen is nobel en nodig, maar om kunst echt rendabel te maken, heb je kopers nodig. En dat hoeft allemaal niet zo duur te zijn. Een illuster renaissancewerk kopen, doe je uiteraard niet zonder de nodige centen, maar een hedendaags werk aanschaffen op basis van je buikgevoel kan zonder een dikgevulde portefeuille. Verzamelen gaat over ontmoeting, verliefd worden op een werk, met een stijgende economische waarde als mooie bijkomstigheid. Het kan alle richtingen uitgaan, maar als verzamelaar bepaal je die richting mee. Je eigen huiskamer wordt een etalage voor artiesten aan het begin van hun carrière, met je vriendenkring als publiek.

Young Collectors ondersteunt die missie met een boeiende podcastreeks, die intussen aan een tweede seizoen toe is. In het eerste seizoen neemt de oprichter van de Circle, Nienke van der Wal, telkens een collectie onder de loep. De verzamelaars zijn gewone mensen met een liefde voor kunst, die er steeds snel bij zijn om kunstenaars vroeg in hun loopbaan te ontdekken. Ze brengen zonder oeverloze budgetten een krachtige selectie samen. Zo heb je het verhaal van Bob Scholte, die via de tweedehandssite Marktplaats voor een prikje een werk van de Franse kubist André Lhote ontdekte. Of de vrienden Steven van Teeseling en Pierre Karsten, die al meer dan 15 jaar lang samen verzamelen, de ene met een achtergrond in de kunstwereld, de andere puur op het oog. De aflevering met Gunifort Uwambaga, uitgever van onder meer de boekenreeks New Renaissance (Uitgeverij Mendo), geeft meer inzicht in de geest en drijfveren van een verzamelaar.

In het tweede seizoen van de podcast gaat curator en schrijver Hans den Hartog Jager bij kunstenaars op bezoek. Hier staat dus niet het verzamelen centraal, maar het atelier van de kunstenaar. Ook dit seizoen staat bol van de intrigerende verhalen. Zo gaat de tweede aflevering over Folkert de Jong, een kunstenaar die hoogtechnologische chemische materialen gebruikt om sculpturen te maken. Ook Isabelle Andriessen werkt met bizarre chemische materialen, waardoor haar werken na verloop van tijd beginnen te druipen of kristalliseren. Dat soort kunstwerken maken de rol van de verzamelaar uitdagend, want wat moet je met een collectie die zichzelf transformeert en waarvan je niet zeker kan zijn hoe die er na een paar jaar zal uitzien? Of bijvoorbeeld aflevering 5, over Rafaël Rozendaal, die kunst maakt in de vorm van websites. Al die nieuwe vormen zorgen voor een veranderende functie van de kunstverzamelaar. In Young Collectors Podcast wordt dit uit de doeken gedaan in afleveringen van om en bij de vijfenveertig minuten. Luisteren en abonneren kan je via Spotify, Apple Podcasts en Anchor.

Download hier de pdf

youngcollectorscircle