Beschermd momument
Bibliotheek
Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Restaurant
Rolstoelgebruiker
Jheronimus Bosch, De kruisdraging, ca. 1510 - ca. 1516

Jheronimus Bosch, De kruisdraging, ca. 1510 - ca. 1516, olieverf, paneel, 76.7 x 83.5 cm, Inv. 1902-H

Het Museum voor Schone Kunsten (MSK Gent), een van de oudste van het land (1798), put zijn kracht onder meer uit de verscheidenheid van zijn verzameling schilderijen, beelden, wandtapijten, tekeningen en grafiek. Weinig musea bezitten twee werken van Bosch of het volledige etswerk van Ensor…

Verder is er werk van Van Heemskerck, Pieter Breughel de Jonge, Savery, de Antwerpse groten Rubens, Van Dyck en Jordaens, de Nederlandse Gouden Eeuw… Zwaartepunten zijn de 19de en 20ste eeuw, van het neoclassicisme tot het surrealisme van Delvaux en Ernst. Enkele namen: Géricault, Courbet en Rodin (aan Franse kant) en Van Rysselberghe, Minne en Khnopff (aan Belgische zijde). Ook de Latemse schilders zijn prominent aanwezig.

De rijkdom van de verzameling 19de-eeuwse kunst komt onder meer omdat het stadsbestuur toen systematisch werken aankocht op haar eigen driejaarlijkse salons.

Voor het eerst sinds 2017 wordt het volledige museumgebouw in 2021 opnieuw een speelterrein voor de eigen collectie. In de volledig vernieuwde presentatie etaleert het Msk de collectie in al haar diversiteit, gespreid over maar liefst 40 zalen. De bezoeker ontdekt er nieuwe thema’s, monografische zalen en tientallen nooit eerder getoonde werken, in een parcours dat belooft te prikkelen en te verrassen.

Tentoonstellingen