Audiogids
Beschermd momument
Groepen
Kindvriendelijk
Museumshop
Rolstoelgebruiker
ING Art Center, Brussels, 2016 | Peter Kogler 

ING Art Center, Brussels, 2016 | Peter Kogler  Foto: Vincent Everarts

ING Art Center

Het ING Art Center is gelegen op het Koningsplein, in het belangrijk neoklassiek architecturale geheel, opgericht tussen 1776 en 1782 naar de plannen van Barnabé Guimard.

Vandaag verenigt het ING Art Center twee grote herenhuizen tussen de kerk Sint-Jacob-op-Coudenberg en het portiek van de Naamse straat. Ferdinand-Pierre Rapedius de Berg en Graaf Charles d’Allegambe woonden er aan het einde van de 18de en het begin van de 19de eeuw. Sinds 1986 ontvangt en organiseert ING er prestigieuze tentoonstellingen om het Belgische en internationale artistieke patrimonium te valoriseren.

Om de gebouwen aan de huidige veiligheidsnormen aan te passen, werden grondige renovatiewerken uitgevoerd, die de bank niet alleen de Caïus prijs van de Prométhéa Stichting opleverden, maar eveneens toelieten kunstwerken tentoon te stellen van de grootste wereldverzamelingen, zoals het Metropolitan Museum en het Brooklyn Museum van New York, het Kremlin Museum, de Hermitage, het Louvre en de koninklijke verzamelingen van Engeland.

De kunstcollectie van ING België ontstond als privécollectie aan het begin van de jaren zestig en werd met passie en enthousiasme samengesteld door kunstliefhebber Léon Lambert, die tot 1987 voorzitter was van de Bank Brussel Lambert. Vandaag is ze niet alleen de afspiegeling van de nieuwe internationale dimensie die de bank na een fusie kreeg, maar ook en vooral van ijver, overtuiging en inzet voor de hedendaagse kunst. 

Tentoonstellingen