Beschermd momument
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Het Autrique Huis

Het Autrique-huis is het eerste markante gebouw van Victor Horta. Het werd in 1893 gebouwd en is nog steeds een voornaam element in het architectonisch patrimonium van Brussel.

In 1893 was Horta 32 jaar oud : na zijn stage bij Alphonse Balat, enkele huizen in Gent en talrijke andere projecten vraagt zijn vriend Eugène Autrique, ingenieur bij Solvay, hem om een huis voor hem te ontwerpen. De wensen van Autrique waren eenvoudig : “geen enkele luxe, geen enkele extravagantie : een bewoonbaar souterrain, een waardige vestibule en trappenhuis, de salon en de eetkamer prettig samen, een eerste etage met bad en toilet (nog niet gebruikelijk in die periode) en een tweede mansardeverdieping voor kinderen en personeel” (V. Horta, Memoires, p . 31).

Dit wordt het eerste grote herenhuis dat Victor Horta maakt. Men kan hier reeds de elementen opmerken die het onderwerp van de navorsingen van de architect zullen blijven: het begin van de integratie met de straat, muurbekleding van verschillende diktes, de coëxistentie van symmetrie met onsymmetrische vormen, en dan hebben we het nog niet over zijn baanbrekend gebruik van metaal. Ongeveer tegelijkertijd ontwerpt Horta het Tassel hotel; de jaren daarop nemen de opdrachten toe en de stijl die men weldra Art Nouveau zal noemen bloeit op. In zijn memoires drukt Horta zijn tevredenheid uit over het resultaat : “hij heeft een vriend tevreden gemaakt (…) en een eerlijk werk geleverd” waarbij hij aan niemand iets heeft ontleend. Het Autrique-huis is een essentiëel bedevaartsoord voor iedereen die van architectuur houdt en voor liefhebbers van het oeuvre van Victor Horta.
Het Autrique huis is helaas niet toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Tentoonstellingen