‘De creatieve bondgenoot voor iedereen die beeldende kunst beoefent’, zo beschrijft het aanspreekpunt voor actieve kunstbeoefenaars KUNSTWERKT zichzelf. De organisatie zet zich door toonkansen, experimenten, workshops en uitleendiensten met raad en daad in voor kunstenaars die zichzelf en hun werk ongeremd willen verdiepen. Ook hun webstek leidt beeldende kunstenaars wegwijs in het kluwen van artistieke mogelijkheden en initiatieven.

Niet enkel voor beoefenaars

Daarom lijkt kunstwerkt.be op het eerste gezicht beperkt tot een stek voor beeldend kunstenaars. Maar wie verder snuistert dan de hoofdpagina, ontdekt een schatkamer aan informatie over verborgen parels in het Vlaamse kunstlandschap. De website is voor alle nieuwsgierige liefhebbers een rijke bron voor nieuw talent, nog betaalbare werken en verrassende ontdekkingen.

Kunstwerkt.be is sober, maar helder en aantrekkelijk vormgegeven. Het is een van die webstekken die zichzelf volledig uitwijst, spaarzaam is op overdadige opties en onoverzichtelijke informatie, en tegelijk esthetisch aantrekt. Dat is een verademing tussen veel prachtig vormgegeven maar niet altijd even gebruiksvriendelijke consoorten in het culturele landschap.

Het eerste tabblad stelt kunstprojecten voor, zoals het internationale tekenfestival The Big Draw of Designed by: ME, een designfestival waar ontwerpers met elkaar in contact komen. De informatie is vooral gericht op kunstenaars, net als in het tweede tabblad ‘Activiteiten en vorming’. Hierop staat een overzicht van workshops, ateliers en infosessies die KUNSTWERKT aanbiedt. Boeiend zijn de atelierbezoeken. Elke maand zet een kunstenaar zijn atelier open en vertelt aan een beperkte groep over zijn werk en visie. Ook ‘Tentoonstellen’ is er voor professionelen: daarop leert de bezoeker hoe hij zich kan verzekeren of waar hij sokkels of expositieruimtes kan huren in Vlaanderen en Brussel.

Ontdek nieuw talent

Voor het grote publiek is de webgalerie een fascinerende meerwaarde. Die imposante digitale tentoonstellingsruimte bevat meer dan veertienduizend werken van bijna duizendtweehonderd kunstenaars. De stijlvolle, eenvoudig vormgegeven pagina vertrekt vanuit het beeld. De duizenden kunstwerken, automatisch gerangschikt op laatst toegevoegde kunstenaar, geven een indrukwekkende visuele rijkdom. In de galerie leren surfers permanent onbekende beeldende kunstenaars en ateliers kennen. Via de zoekfunctie ‘Discipline’ verschijnen steeds frisse, opwindende en niet uit het oog te verliezen werken. Die disciplines gaan heel breed: van animatiefilm, installatiekunst, pyrografie, tot edelsmeedkunst en kalligrafie. Bij schilderkunst kan je verder verdiepen in onderverdelingen als acryl, olie of aquarel.

www.kunstwerkt.be

www.kunstwerkt.be

Bij een klik op een kunstwerk verschijnt het werk in het groot met de nodige technische informatie. Rechts daarvan komen andere creaties van de kunstenaar tevoorschijn. Het is mogelijk om als kijker je mening te geven of een werk te delen via sociale media. Op de artiestenpagina vinden geïnteresseerden een biografie en contactgegevens van de artiest.

Sinds kort is ook toegepaste kunst opgenomen op kunstwerkt. be. Zowel interieur zoals meubilair en verlichting, keramiek als designhandtassen zijn rijkelijk aanwezig. Steeds geeft een zoekcategorie een grote verscheidenheid aan resultaten. Die zijn van wisselende kwaliteit, maar altijd is het een ontdekkingstocht door het oeuvre van de kunstenaars van vandaag en morgen.

Een sterke rubriek is ‘De keuze van’. Daarin doorploegt een gevestigd kunstenaar of curator de webgalerie op zoek naar kunst die hem raakt. Die geselecteerde werken en hun makers worden telkens twee maanden lang de aandachtstrekker op de site. Zo lieten in het verleden Lut Laleman, Charlotte Peys, Arpaïs Du Bois en Gideon Kiefer hun persoonlijke smaak op de surfer los.

Download hier de pdf

www.kunstwerkt.be