Een museum bezoeken net over de Franse grens? Dan is niets handiger dan een degelijke webstek die de musea in de regio koppelt, informatie biedt, en tegelijk online toont wat in de collectie te vinden is. Voor Nord-Pas de Calais is dat alvast geregeld.

Vijftig conservatoren vormen samen de Vereniging van Museumconservatoren van Nord-Pas de Calais. Die organisatie wil al bijna veertig jaar erfgoed promoten via gezamenlijke projecten. Dat mag ook wel, want de regio is op cultureel vlak behoorlijk actief. Zo’n 1.200.000 bezoekers per jaar bezoeken een museum uit het netwerk, en meer dan vijfenveertig musea zijn aangesloten. Samen werken ze actief aan een verankerde culturele dynamiek in de streek. Ze bundelen de rijkdom en diversiteit van verschillende musea tot een totaalpakket. Door het samenwerkingsverband slagen heel wat musea in projecten die ze op eigen houtje nooit konden dragen, zoals het digitaliseren van collecties en het opzetten van kwalitatieve online-tentoonstellingen.

De webstek musenor.com is het onlineresultaat van die werking. Sinds 1997 wisselde de website af en toe gedaante, maar de voornaamste doelstelling bleef: alle musea uitgebreid voorstellen en bezoekers een imposante database van gedigitaliseerde kunstwerken geven om in te snuisteren. De vormgeving van de site komt wat verouderd over en kan een grafische opknapbeurt gebruiken. Maar inhoudelijk is musenor.com een openbaring. Zowel voor het publiek als voor cultuurmedewerkers is dit het verzamelpunt voor alles wat met de museale werking in de streek te maken heeft.

Musenor.com draait rond twee onmisbare tabbladen. In de rubriek Musea kunnen bezoekers de vijfenveertig musea in Noord-Pas de Calais opzoeken op trefwoord, naam, rubriek of stad. Ze zijn netjes visueel weergegeven op een kaart, voor wie graag een geografisch overzicht heeft of een museumtour plant. Elke museumpagina presenteert foto’s die je kan uitvergroten, de geschiedenis van het museum en meer info over de collecties. Rechts daarvan staat de praktische informatie; van contactgegevens tot openingsuren en tarieven. De echte meerwaarde van musenor.com zit in de Collecties. Musea in je buurt vinden is leuk, maar dat kan je gps ook. Oké, de bijkomende informatie komt van pas. Maar dat je online de collecties van de musea kan inkijken is uitzonderlijk. Al sinds de jaren negentig is de vereniging een pionier op vlak van het digitaliseren en ontsluiten van museale collecties. Bezoekers kunnen zoeken op eenvoudig trefwoord, of kunnen met de uitgebreide zoekrobot met verschillende criteria op zoek gaan naar een kunstwerk. Door met hun muis over een werk te glijden zien ze de belangrijkste gegevens: kunstenaar, titel, materiaal, datering en museum. Handig is ook dat de site aangeeft of een werk van de hand van een kunstenaar is of geschilderd is naar het voorbeeld van.

www.musenor.com

Museum Benoît-De-Puydt 

Wie op een kunstwerk klikt, krijgt niet enkel basisinformatie, maar ook wetenschappelijke informatie zoals datum van aankoop, vroegere toeschrijvingen, een bibliografie, een beschrijving en materiaaltechnische gegevens. Dit maakt de site niet enkel geschikt voor museumbezoekers, maar ook voor studenten en onderzoekers. Door op de afbeelding te klikken krijg je een volledige afbeelding die je nog kan vergroten. Zo kunnen geïnteresseerde surfers inzoomen op bepaalde zones. Jammer genoeg is de kwaliteit van de gedigitaliseerde afbeeldingen niet altijd even goed.

Musenor.com gaat zelf creatief aan de slag met de onlinecollecties via digitale tentoonstellingen. Een mooi voorbeeld is Italiaanse Renaissance in de musea van Nord-Pas de Calais. De vereniging selecteerde vierenzeventig werken uit de Italiaanse collecties van negen musea uit de regio. Daar maakten ze een online-tentoonstelling van. Die getuigt van de esthetische revolutie in de Italiaanse schilderkunst tussen de veertiende en zestiende eeuw. Iedereen kan die boeiende evolutie bekijken in een virtuele omgeving. Met gereedschap als een loep, belichting en compositielijnen wordt het mogelijk om de kunstwerken van dichterbij te bestuderen voor mogelijk leek.

De website wordt aangeboden in het Frans, Engels en Nederland, maar musenor.com heeft nog wat vertaalwerk. Bepaalde delen, zoals de museumpagina, is netjes drietalig. De database van de werken en de uitleg over de online-tentoonstellingen is voorlopig enkel in het Frans beschikbaar.

Website

Download hier de pdf

www.musenor.com