Deze app is niet meer beschikbaar

Elke stad probeert tegenwoordig een app te lanceren die het gewone toeristische extraatje overstijgt. Een stadsapp mag geen veredelde landkaart in zakformaat zijn, maar moet een zo breed mogelijk stadsbezoek beslaan. Dit is een stap in de richting van de Smart City, waar binnen en buiten, digitaal en werkelijkheid, elkaars verlengde worden. Brugge sprong op die kar met Visit Bruges, en met Antwerp Museum App lanceert ook de Scheldestad een knap staaltje hedendaagse bezoekerstechnologie.

De app verenigt wat elke bezoeker – van nationale dagtripper tot buitenlandse toerist – nodig heeft om de stad cultureel te verkennen. Zowat elk Antwerps museum is er te vinden, evenals bezienswaardigheden in open lucht. Antwerpen pretendeert dat de applicatie van een stadsbezoek een totaalbeleving maakt, en daar slagen ze behoorlijk in. Ook al sta je sceptisch tegenover het proeven van een stad door de filter van een tablet of smartphone, dit heeft voor elke soort bezoeker iets te bieden, al is het praktische informatie zoals openingsuren en toegangsprijzen.

Van stadswandeling

Antwerp Museum App is opgebouwd uit vijf navigatietabs. ‘Ontdek’ is algemeen, en dient als introductie op de stad. Via verschillende thema’s worden bekende en obscure weetjes over de stad en haar musea gelost. Inhoudelijk leer je bij over het tot stand komen van de Scheldestad, maar ook praktische informatie over een bezoek aan Antwerpen is er te vinden. ‘Tours’ bevat verschillende rondleidingen. Zowel verkenningstochten door de Antwerpse straten als binnen de muren van een museum komen aan bod. Die kan je op een plattegrond visualiseren. Er werden bestaande tours zoals de gedichtenroute opgenomen, maar er zijn ook heel wat nieuwe tripjes uitgedacht. Anders dan de naam van de app laat vermoeden, is ook gedacht aan wie geen museumgebouw wil binnenstappen via stadswandelingen. Bij elke ontdekking – een kunstwerk, een huis met bijzondere betekenis, een gedicht op een verloren gevel – vind je foto’s, video en audio. Die audiofragmenten komen tegemoet aan wie van die goede oude audioguide houdt, maar maken het overbodig om in elk museum zo’n toestel te vragen. Bang om afhankelijk te zijn van een wisselvallige wifi-verbinding? Alle tours kan je downloaden op je mobiele toestel om offline te gebruiken.

Tot individueel kunstwerk

Op ‘Musea’ is niet enkel praktische informatie te vinden, maar ook een boeiend beeld van wat in die musea te zien is en een kennismaking met het gebouw zelf. De museumtours zijn creatiever dan de klassieke lineaire weg van kunstwerk tot kunstwerk. Zo creëerde het Rubenshuis ‘De meester leeft’, kan je in Museum Plantin-Moretus de drukkersfamilie ontdekken in twaalf portretten, en krijg je in het Letterenhuis een auditieve privérondleiding door Kristien Hemmerechts. ‘Werken’ dringt dieper in de museumgebouwen door. Daar ga je specifiek op zoek naar een werk, of blader je op goed geluk door het uitgebreide overzicht. Wie hier tijd besteedt, ontdekt niet enkel bekende topwerken, maar ook minder voor de hand liggende collectiestukken. Je kan er nagaan welke werken recent zijn toegevoegd. Zo verscheen onlangs een stadszicht vanuit het MAS met een indrukwekkende horizon, of de verzameling van Dora Janssen-Art.

Antwerpen museum app

Antwerp museum app

Het verhaal van de stad

Antwerp Museum App sluit af met ‘Ik’. Hier kan je je eigen voorkeuren en downloads vinden: een samenvatting van je eigen beleving van de stad. Dat maakt van de app een totaalpakket. Om die volledigheid te behouden wordt de toepassing voortdurend aangevuld met nieuwe weetjes, rondleidingen en kunstwerken. Zo komt er binnenkort een stadswandeling over Bruegel, en vertelt de nieuwe MAStour het verhaal van dit gebouw. Het is misschien wat klassiek dat de applicatie is opgebouwd uit tabbladen als ‘Musea’, ‘Werken’ en ‘Tours’, aangezien die informatie naadloos door elkaar loopt.

Misschien was één uitgangspunt beter geweest. Niettemin vertelt Antwerp Museum App meer nog dan het verhaal van individuele plaatsen, het verhaal van Antwerpen. Elke trekpleister is een hoofdstuk in dit verhaal. Voor de ware digital native die het leven door een digitale bril ziet, hebben de makers aan het aspect plezier gedacht, met fotofilters, schuifpuzzels en enkele quizzen. Bovendien is de toepassing helemaal gratis, en beschikbaar via de App Store en Google Play in Nederlands, Engels, Frans en Duits.

Download hier de pdf

Antwerp museum app