boek

Belgian Artist. Belgische veilingsresultaten tussen 1999-2003

'Openbaar Kunstbezit' is relatief. Kunsthandelaars en particulieren kopen en verkopen regelmatig kunst. Begin van dit jaar keurde het Vlaamse Parlement unaniem het topstukkendecreet goed. De overheid wil met speciale lijsten waarop dergelijke 'topstukken' staan vermijden dat ons erfgoed zomaar het land kan verlaten. Vraag is of dat in de realiteit alle­maal wel zo gemakkelijk zal gaan want de kunst­markt vertegenwoordigt jaarlijks miljarden euro over de hele wereld. Als handelaar maar ook als particulier is het wel handig om te weten op welke bedrag een kunstwerk ergens in de wereld werd afgeslagen. Vandaar dat nu voor de tweede keer Belgian Artists verschijnt, een overzicht van de behaalde veilingresultaten van alle Belgische kunstenaars gestorven na 1830. Het boek bevat ook enkele artikels waarin de auteurs dieper ingaan op de 'waarde van de kunstenaar'. Hieruit blijkt hoe grillig de markt soms kan zijn. Op eenzelfde veiling in 2001 ging het schilderij 'Vissers op de Leie' van Emile Claus van de hand voor 76.580 € en het werk 'Akkers na de oogst', een groot schilderij uit 1905 voor maar liefst 143.800 €. Maar echte hoge toppen scheerde men in Parijs waar 'De Hooister' van Emile Claus niet minder dan 38o.ooo € opbracht. Kunsthandelaar en expert Patriek Derom levert een bijdrage over Fernand Khnopff (1858-1921) en een overzicht van diens duurste stukken. Uit de verschillende bijdrage blijkt de gestage opmars van de Belgische kunst uit de 19de eeuw. Heel wat Belgische kunstenaars hebben de afgelopen jaren hun intrede gedaan in de grote internationale musea wat hun waarde alleen maar deed toenemen. Wie ook informatie wil over kunste­naars van voor 1830 vindt in dit boek geen infor­matie. Ook buitenlandse kunstenaars komen niet aan bod. Maar hierover zijn er andere naslag­werken zoals Mayer die jaarlijks een overzicht biedt van alle veilingen in de hele wereld en het internet biedt hier ook soelaas. www.artprice.com biedt een overzicht van alle veilingresultaten van alle kunstenaars en met afbeelding, maar tegen betaling natuurlijk. Wat had u anders gedacht. Goede raad is immers goud waard. (pw)

Boek

Belgion Artists. Belgische Veilingresultaten, 1999·2003

ISBN 90 5756 009 7, Prijs: 25 €

Uitgave van Arts Antiques Auctions

Baksteen boek

Baksteen: geschiedenis, architectuur en technieken

De Hangende Tuinen van Babylon, de Chinese Muur, de Hagia Sophia, Brunelleschi's Dom in Florence, de Chrysler Building in New Vork. Al deze monumenten hebben één ding gemeen: dat ze in baksteen zijn gebouwd. Baksteen is tegelij­kertijd het eenvoudigste en veelzijdigste mate­riaal, het meest gangbaar en het minst in aanzien, vertrouwd en toch veronachtzaamd.

Het boek Baksteen. Geschiedenis, architectuur, technieken volgt de ontwikkeling van dit 'simpel' voorwerp en belicht de productietechnieken en het gebruik ervan vanaf het verre verleden (s.ooo voor Christus) tot vandaag. Het is geen boek over architectuurgeschiedenis in strikte zin, al bevat het veel afbeeldingen van gebouwen en heeft het veel over architectuur te melden. ln de eerste plaats is het een geschiedenis van technologie en ideeën die de baksteen betreffen.

Met 320 rijkelijk geïllustreerde bladzijden is het een boeiende inleiding in de wereld van de baksteen, niet alleen voor de specialist maar ook voor de geïnteresseerde leek. Compleet kan zo'n gids nooit zijn, maar het is jammer dat Vlaanderen ontbreekt terwijl er wel aandacht is voor de Amsterdamse School (1912-1930) en de neogotiek in Nederland.

Boek

James W.P. Campbell (auteur), Will Pryce (fotograaf)

Baksteen. Geschiedenis, architectuur, technieken

ISBN 90 209 5280 3, Prijs: 44,95

Uitgave van Thoth en Lannoo

Download hier de pdf

OKV2003.4 Uit de boeken.pdf