Mads Nissen - Jon & Alex

Tot 7 juni vindt in Knokke-Heist FOTOLINK plaats. De zes gratis fototentoonstellingen leggen de link tussen mens en omgeving, toeschouwer en beeld. Paradepaardje van het vier weken durende evenement is de Belgische première van de World Press Photo. Die tentoonstelling doet nadien nog vijfenveertig landen aan.

De Deen Mads Nissen won dit jaar de prestigieuze fotowedstrijd. Hij wist met zijn foto van homokoppel Alex en Jon de homofobie in Rusland treffend te capteren. Na de controverse rond de beelden van de Italiaan Giovanni Troilo, waren de verwachtingen gespannen. Troilo werd na beschuldigingen van enscenering en manipulatie van zijn beelden gediskwalificeerd. Dat de beelden in Brussel in plaats van Charleroi getrokken waren, was in strijd met de journalistieke deontologie.

De selectie van de beelden gebeurde dit jaar op basis van esthetische en narratieve kwaliteiten van het beeld. De gekozen foto’s zijn momentopnames die vragen oproepen over de perceptie van de maatschappij. De jury selecteerde niet enkel foto’s omwille van hun nieuwswaarde. De organisatie achter de World Press Photo zette de trend voort om meer op brede maatschappelijke thema’s te focussen en minder op “harde” nieuwsfeiten.Er komen ook meerdere categorieën aan bod, waaronder natuurfotografie en portretten. Bij elke foto is een passende code voorzien, waardoor je via je smartphone verbinding maakt met de website van World Press Photo. Bij elke foto is een woordje uitleg - schriftelijk en auditief - voorzien.

Belg in de prijzen

De Belg Tomas van Houstryve wordt dit jaar gelauwerd in de categorie Contemporary Issues Category, Stories. Met een drone maakte hij beelden van alledaagse taferelen in de VS. Die foto’s vertonen een treffende gelijkenis met oorlogssituaties in Pakistan of Yemen. Van Houstryve creëert bewust deze dynamiek om de consequenties van oorlog in vraag te stellen.

Chambre d’Amis de Stephane

Curator en fotograaf Stephane Verheye stelt samen met vier collega’s nieuw fotowerk voor. Zelf fotografeert hij stillevens. Met de journalistieke stijl van World Press Photo in het achterhoofd kiest hij bewust voor verschillende stijlen. Kunstfotografe Frieke Janssens presenteert er na de succesvolle expositie Smoking Kids haar nieuwe fotoreeks DIANAS – a series about single women. Belgische collega Adrien Hendrickx tilt de landschapsfotografie naar een nieuw niveau. Verstilde, koele natuurscènes verraden een digitale ondertoon.  De Zweed Bjorn Tagemose haalt dan weer de mosterd uit de muziek-, film- en modewereld en staat bekend voor zijn portretten van wereldsterren (David Beckham, Grace Jones,…). De laatste in het rijtje is Jean Godecharle. Zijn portret Un Carnaval de 100 ans vormt het campagnebeeld van de tentoonstellingen.

Andere tentoonstellingen

FOTOLINK is dit jaar zowel een in- als outdoorparcours. Cultuurcentrum Scharpoord en deKunstAcademie zetten de deur open om met BUITENGOED de vergeten plaatsen in Knokke-Heist op de kaart te zetten. De studenten van de afdeling fotografie willen de confrontatie met kunst in het straatbeeld aangaan. Vergeten plaatsen krijgen een nieuwe betekenis door de blik van voorbijgangers.

In Sincfala kan je dit jaar naar het werk van straatfotograaf Jean-Jacques Soenen. Hij stelt er zijn expositie Aan de rand van België voor. Als toeschouwer maakt hij observaties waarmee hij zowel gebeurtenissen als emoties weet vast te leggen.