In Knokke-Heist loopt tot 9 juni het Fotofestival Knokke-Heist. 35 jaar na de eerste expo door de Koninklijke Foto- en Filmclub kent  het festival een internationale status. Maar liefst zes tentoonstellingen slepen je de wereld van de hedendaagse fotografie binnen. Paradepaardje “Haute Africa” brengt werk van gerenommeerde fotografen naar de kuststad.

Het Fotofestival Knokke-Heist tovert de stad om in een grote expositieruimte. De hoofdtentoonstelling is Haute Africa. De prestigieuze buitententoonstelling toont werk van internationale topfotografen zoals Martin Parr, Wangechi Mutu en vele anderen. Ze richtten hun lens op de hedendaagse Afrikaanse kledingcultuur en reflecteren over de betekenis van het woord ‘mode’. Het is niet die mode op zich die hen interesseert, maar eerder het antropologisch aspect.

Nieuw talent tegenover internationale kleppers

Cultuurcentrum Scharpoord, een staaltje architectuur van Paul Felix, ontvangt Unknown Masterpieces. Curatoren Freddy Van Vlaenderen en Stephane Verheye zetten nieuw fotografisch talent in de kijker: innoverende en grensverleggende fotografie van onder andere Jef Paepen, Aaron Lapeirre en Martine Laquière. Door nieuw talent in de schijnwerpers te plaatsen wil Fotofestival Knokke-Heist inspireren en stimuleren. De tentoongestelde fotografen zijn steevast trendsetters op vlak van compositie, impact, symboliek en kracht.

Vanaf 11 mei vult de World Press Photo, de meest prestigieuze wedstrijd voor professionele persfotografie wereldwijd, de tentoonstellingen aan. De prijswinnende foto’s werden in februari door een jury onder leiding van Gary Knight gekozen en gaan hier in Belgische première. Hierna trekken de foto’s, geleid door het winnende beeld van John Stanmeyer, de wereld rond door veertig landen. 

Fotografie aan zee

Fotografie op zee

Fotofestival Knokke-Heist mag dan al internationaal gaan en inzetten op het grote talent, ook het talent van eigen bodem wordt niet vergeten. In Cultuurcentrum Scharpoord lopen de tentoonstellingen van de lokale Foto- en Filmkring Knokke-Heist en de selectie van Photo View 2014, fotoreeksen met een eigen verhaal die de traditionele normen uitdagen. In het Museum van de Zwinstreek kan je de foto’s van Pierre ‘Kodak’ Meyers, een Heistse visser, bekijken. De tentoonstelling toont zijn evolutie tussen 1950 en 1980: van kleine zwart/witfoto’s tot kleurenfoto’s legde hij de Heistse en Zeebrugse visserij op de gevoelige plaat vast met de schuimende Noordzee als achtergrond.

Vorig jaar pakte het fotofestival nog uit met een internationale award Pixsea, maar de organisatie wil van de prijs een tweejaarlijkse traditie maken. De volgende Pixsea-award is voor 2015.

Fotografie als kunstvorm

Bij de eerste expo van de Koninklijke Foto- en Filmclub vijfendertig jaar geleden had het medium nog vaak het statuut van documentatiemateriaal. Nu is de stroming een volwaardige kunstvorm. Doorheen de jaren jaren kwam er een grote hoeveelheid kwalitatieve fotografie bij. Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen wijdde in 1984 een artikel aan de documentaire fotografie in de pioniersjaren. In 1994 verscheen een themanummer over de Belgische fotografie.