Fotofestival Knokke- Heist 2016 zet in op hedendaagse fotografie van verschillende internationale fotografen. Het evenement splitst zich op in twee thema’s: Mexico Megalopolis en Unknown Masterpieces.

In 2012 kwam het initiatief om een tweejaarlijkse fototentoonstelling te organiseren. Met de derde editie blijven de organisatoren trouw aan hun gratis formule van binnen- en buitententoonstellingen. Op de eerste verdieping van CC Scharpoord gaat de expositie Unknown Masterpieces door. Curatoren Stephane Verheye en Freddy van Vlaenderen kozen resoluut voor talent van eigen bodem. De jonge oeuvres geven de toeschouwers een overzicht van fotografie van vandaag en morgen. Hun werk onder een gelijke noemer plaatsen zou hun individualiteit onrecht aandoen. Als bezoeker maak je kennis met een potpourri van motieven en strategieën. De groep fotografen bestaat uit Patrick Bardijn, Veerle Frissen, Clara Hanssens, Peter Waterschoot, Sarah Collard, Justine Guerriat, Geraldine Van Wessem, Adriaan Hauwaert, Kaat Pype, Caro Deraedemaker, Thomas Dehuit, Carmen De Vos, Marie Wynants, Athos Burez, Klaartje Lambrechts en Aurore Dal Mas.

Veerle Frissen, I Love You, I Lost You

De groeiende stad

De tentoonstelling Mexico Megalopolis reflecteert over Mexico-Stad. Steeds meer mensen trekken de stad in; zo telt grootstad nu al 25 miljoen inwoners. Dit aantal zal in de nabije toekomst steeds toenemen. Die groei brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Enkele wereldsteden zoals New York zijn reeds vertrouwd met dit vraagstuk. Meer Europese steden zullen de komende decennia geconfronteerd worden met de problematiek, denk maar aan de huidige vluchtelingecrisis.  Op het gelijkvloers van CC Scharpoord staat een grote mediamuur. Via tweets en post verschijnt real-time nieuws op verschillende schermen. Die informatie wordt gecombineerd met reportagefoto’s van vier Belgen. Sébastian Van Malleghem verbindt de dood met de metropolis. Jeugd is het thema van zowel Gert Verbelen en An-Sofie Kesteleyn. Respectievelijk brengen ze het contrast in beeld tussen rebellerende en gefortuneerde jongeren.  Tenslotte toont Lara Gasparotto een overzicht van verschillende indrukken en ervaringen.    

Pablo López Luz, Terrazo ​

Voor het outdoor-gedeelte van Mexico Megalopolis kan een paar stevige schoenen handig zijn. De werken van twaalf internationale fotograven staan voornamelijk opgesteld langs de kustlijn. Curator Christophe De Jaeger selecteerde fotografen met uiteenlopende onderwerpen. Culturele differentiatie, veranderende stedelijke en agrarische landschappen, machtsstructuren en sociale ellende zoals geweld, drugs en prostitutie gaan in dialoog met de omgeving. De beeldmakers van dienst zijn Graciela Iturbide, Pablo López Luz, Yvonne Venegas, Maya Goded, Mark Alor Powell, Alejandro Cartagena, Adela Goldbard, Mauricio Palos, Olivo Barbieri, Martin Roemers, Melba Arellano, Livia Corona Benjamin.