De veelbesproken World Press Photo Award in de categorie hedendaagse aangelegenheden gaat dan toch niet naar Giovanni Troilo. Na de controverse rond zijn inzending, die niet aan de wedstrijdregels voldoet, moet de fotograaf zijn prijs inleveren. Die gaat nu naar Giulio di Sturco. 

Giovanni Troilo ontving de World Press Photo Award voor zijn reeks ‘Charleroi’. Daarin wou de fotograaf aantonen dat de identiteit van Europa op een kantelmoment staat, en actie nodig is om Europese steden op het juiste spoor te krijgen. ‘Charleroi: La Ville Noir - The Dark Heart of Europe’ biedt een duister beeld op de stad, met psychiatrische patiënten, obesitas, vervallen huizen en schrijnende armoede. Burgemeester Paul Magnette (PS) noemde de reeks een vervalsing van de werkelijkheid . De Italiaanse fotograaf verdedigde zich dat hij niets tegen de stad heeft, maar Charleroi wou gebruiken als metafoor.

De reden om de prijs terug te trekken is echter niet die inhoudelijke discussie. De beelden zouden in scène gezet zijn en dus niet aan de wedstrijdeisen voldoen. Oorlogsfotograaf Bruno Stevens was de eerste die ontdekte dat niet alle foto’s in Charleroi werden genomen. Over de kwaliteit van de beelden twijfelt de jury niet, maar in een wedstrijd voor journalistieke foto’s moet het verhaal kloppen.

Giulio di Sturco

Beeldmanipulatie en nabewerking

Onder andere de foto waarin de schilder Vadim Vosters aan het werk is, werd niet in Charleroi gemaakt. De fotograaf schoot de beelden in het atelier van de kunstenaar in Molenbeek. Daarmee heeft hij het reglement van de fotowedstrijd geschonden. "De voorbije week was er veel discussie", stelde Lars Boering, de directeur van World Press Photo. "De vragen die over Troilo's werk rezen, leidden tot een onderzoek naar de omstandigheden en de werkmethodes van de fotograaf. Tot nu toe hadden we de prijs gehandhaafd omdat er geen duidelijk bewijs was dat het reglement geschonden was."

De jury besliste, na bevestiging van Troilo dat hij het beeld in scène heeft gezet, de prijs in te trekken. Volgens Boering is de wedstrijd gebaseerd op vertrouwen in de professionele ethiek van de fotograaf. "We doen natuurlijk controles, maar de wedstrijd werkt niet zonder vertrouwen. We hebben nu een duidelijk geval van misleidende informatie en dat verandert de manier waarop het verhaal overkomt.” World Press Photo gaat al enkele jaren de strijd aan met manipulatie. Beeldmanipulatie verboden en in nabewerking mag enkel geretoucheerd worden conform de standaarden voor de foto-industrie. Het toevoegen of weglaten van inhoudel is verboden. Twintig procent van de inzendingen komt niet in aanmerking . Sinds twee jaar worden fotografen verplicht ook de originele foto’s in te sturen om mee te dingen.

Giulio di Sturco

Door de diskwalificatie van Troilo gaat de eerste prijs in de categorie hedendaagse aangelegenheden naar zijn landgenoot Giulio di Sturco. Hij werd tweede met de reeks ‘Chollywood’. Daarin brengt hij de productie van een Chinese televisieserie in beeld. De hoofdprijs van World Press Photo 2014 ging naar de fotograaf Mads Nissen. De Deen won met een controversiële foto van een homokoppel in Sint-Petersburg, waar intolerantie tegen homoseksuelen steeds groter wordt.