Toots Tielemans

Toots 100 - The Sound of a Belgian Legend

Toots 100 - The Sound of a Belgian Legend is een eerbetoon aan Toots, in zijn thuisstad Brussel. 

In 2022 vieren KBR en het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) de 100ste verjaardag van Toots Thielemans met de tentoonstelling Toots 100 - The Sound of a Belgian Legend. Bezoekers kunnen van 22 april 2022 tot en met 31 augustus 2022 in KBR terecht voor een belevingsexpo waarin klank en muziek de hoofdrol spelen. 

De tentoonstelling kadert in het Tootsjaar 2022, een initiatief van The Legacy of Toots Thielemans vzw in samenwerking met de Private Stichting Toots Thielemans en Visit Brussels. 

Op 29 april 2022 zou Toots Thielemans 100 jaar zijn geworden. Dit ketje uit de Marollen was een uitmuntend gitarist en een van de beste mondharmonicaspelers ter wereld. Hij speelde op podia over de hele wereld. Internationale sterren als Quincy Jones, Peggy Lee en Sting stonden in de rij om met hem samen te werken. Maar hoe ver zijn internationale faam ook reikte, Toots bleef een Belg in hart en nieren. 

Het persoonlijk archief van Toots wordt bewaard in KBR. Huguette Thielemans, de echtgenote van Toots, schonk het in december 2016 en januari 2017 aan de bibliotheek. Deze bijzonder rijke collectie omvat honderden geluidopnames, foto’s, persknipsels, partituren, boeken, brieven en concertprogramma’s. We vinden er ook spotprenten, portretten van Toots evenals trofeeën, diploma’s, medailles, prijzen en onderscheidingen in terug. Ze zijn soms humoristisch en folkloristisch en illustreren het bewogen leven van de muzikant. 

Het MIM, een departement van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, bewaart dan weer de instrumenten van Toots. De collectie bevat instrumenten waarop Toots heeft gespeeld, met onder andere mondharmonica’s, zijn allereerste gitaar en een accordeon die hij als kind gebruikte. Daarnaast worden ook instrumenten, platen, audioapparatuur en andere documenten uit de collecties van het MIM getoond. 

Samen beschikken het MIM en KBR over een indrukwekkende verzameling nooit eerder gepubliceerd muziek- en beeldmateriaal. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum