Het prentenkabinet van KBR bewaart de grootste grafische verzameling van het land. Met ruim 740.000 werken op papier behoort ze qua omvang tot de Europese top. Achter dit duizelingwekkende getal gaat een heel diverse verzameling schuil. Zoals de naam al aangeeft, behoren prenten tot de kern van de collectie. Het zijn in de eerste plaats gedrukte beelden in uiteenlopende technieken zoals kopergravures, etsen, houtsneden en lithografieën. Sinds het midden van de vijftiende eeuw zijn prenten in het Westen in omloop. De oudste stukken uit de verzameling dateren uit die tijd.

De collectie omvat vele meesterwerken van grote namen als Dürer, Bruegel, Goltzius, Van Dyck en Ensor. In de depots rusten ook de werken van duizenden minder bekende prentmakers uit de meer dan vijfhonderd jaar oude geschiedenis van de grafiek. Lang niet alle stukken hebben artistieke waarde. Het historische of documentaire belang is ook steeds een leidraad geweest bij het verzamelen. Naast gedrukte stadsgezichten, portretten en modeplaten zijn er deelverzamelingen met bijvoorbeeld spotprenten, ex librissen, speelkaarten, behangpapier, loterijbiljetten, centsprenten, kalenders en diploma’s. Verder is er een omvangrijke verzameling prentbriefkaarten en affiches, voornamelijk uit de periode 1890-1940. Foto’s werden nooit systematisch verzameld. Toch bevat de collectie een belangrijk fonds vroege fotografieën die een vrij compleet beeld geven van de opkomst van de fotografie in België.

Dit artikel is beschikbaar voor abonnees

Een abonnement kost slechts €49 euro per jaar (leraren en studenten €45) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Reeds abonnee? Dan kan je hier inloggen.

Abonnement

Een abonnement kost slechts €49 euro per jaar (leraren en studenten €45) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Abonnement online

Lees alle artikels van OKV online en doorzoek de voorbije vijftig jaargangen voor slechts €25.

Abonnement + Museumpas

Wie een nieuwe Museumpas (€59) aanschaft samen met een OKV-abonnement (€49) betaalt slechts €102 i.p.v. €108 voor combi museumpas en abonnement.

Proefabonnement

Proef eens van OKV.
Voor €25 krijg je drie nummers toegestuurd.