Bibliotheek
Groepen
Kindvriendelijk
Museumshop
Restaurant
Rolstoelgebruiker
Nassaukapel - Koninklijke Bibliotheek van België.

De Nassaukapel maakt deel uit van de Koninklijke Biblioteek van België.  

Het KBR museum sluit vanaf 8 januari 2024 tijdelijk de deuren

Met meer dan 7 miljoen boeken vormt de Koninklijke Bibliotheek van België het literair en wetenschappelijk geheugen van ons land. Ze verzamelt alle publicaties van Belgische auteurs en bewaart talrijke historische en kostbare boeken, handschriften, kranten, prenten, partituren, munten en nog veel meer. Als nationale wetenschappelijke bibliotheek is het haar taak om dit erfgoed te verzamelen, te beheren en toegankelijk te maken voor het brede publiek.

In het hart van de Koninklijke Bibliotheek vind je de 16de-eeuwse Nassaukapel. De kapel en de verschillende ruimten eromheen vormen het decor voor de ‘Librije van de Hertogen van Bourgondië’. De bezoeker wordt in het museum deelgenoot van het middeleeuwse culturele verleden van Europa. De bezoekers kunnen er een driehonderdtal ‘verluchte’ (geïllustreerde) handschriften uit de Bourgondische periode (eind 14de tot eind 15de eeuw) bekijken. 

De handschriften zijn te fragiel om permanent te worden tentoongesteld. Daarom wisselen de tentoongestelde stukken twee keer per jaar. Dat is goed nieuws voor u: bij elk bezoek ontdekt u nieuwe werken en bij elke wissel organiseert KBR passende activiteiten. 

Het KBR museum staat op de lijst van genomineerden voor ‘European Museum of the Year 2022’. De bekendmaking van de winnaars en de officiële uitreiking van de EMYA-prijzen zullen plaatsvinden tijdens de jaarlijkse conferentie van het Europees Museumforum van 4 tot 7 mei 2022 in het Nationaal Museum van Estland in Tartu.

Ukiyo-e: de collectie Japanse prenten online  

Het Prentenkabinet van KBR bewaart een verzameling van meer dan 750 Japanse prenten die tussen 1888 en 1987 werden verworven. Ze bieden een brede kijk op de kunststroming ukiyo-e, wat ‘prenten van de vlietende wereld’ betekent. 

Tentoonstellingen