Paula Rego

Paula Rego

De Engels – Portugese kunstenares Paula Rego (Lissabon 1935) is één van de leidende figuratieve kunstenaars van vandaag. Haar narratieve en provocerende werk – vaak geïnspireerd op literatuur, sprookjes en religie– ontleedt ondubbelzinnig thema’s als het gezin, seksualiteit en hypocrisie. 

Haar grafische oeuvre is, zowel in compositie als in technische uitvoering, sterk beïnvloed door de beeldtaal van Francisco Goya maar evengoed door de humoristische prenten van William Hogarth. In deze tentoonstelling wordt de nadruk gelegd op haar narratieve etsen en (gekleurde) litho’s uit series als de ‘Nursery Rhymes‘, ‘Peter Pan‘, ‘Jane Eyre‘ enz. 

Daarnaast wordt uitvoerig aandacht besteed aan de ‘Abortion series‘. Een unieke reeks etsen die mede het abortusdebat in Portugal heeft beïnvloed en mooi het maatschappijkritische aspect van Rego’s oeuvre illustreert. Om de eenheid in haar artistieke oeuvre te duiden, worden tenslotte ook handgekleurde etsen en een grootse pastel geëxposeerd. 

Bogend op een carrière van meer dan vijftig jaar, met een aan haar gewijd museum in Portugal (Casa Das Historias – Paula Rego) en een overzichtstentoonstelling gepland in 2021 in Tate Britain (Londen) behoort ze tot de artistieke wereldtop. 

In 2019 – 2020 kreeg Paula Rego nog solotentoonstellingen in het Musée de l’Orangerie te Parijs, de MK Gallery in Engeland, de National Galleries of Scotland en het Presidentieel Museum Palácio de Belém te Lissabon. Ze behoort samen met o.a. Lucian Freud en Francis Bacon tot de London School group. Haar werk is opgenomen in de collecties van o.a. het British Museum, Londen; Gulbekian Foundation, Portugal; Metropolitan Museum of Art, New York; National Gallery, Londen; National Portrait Gallery, Londen; Tate Gallery, London; Saatchi Galleries, Londen… 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum