Diego Herman, Untitled, 2022

Diego Herman, Untitled, 2022.

New Horizons in Painting brengt de resoluut hedendaagse expressie van negen jonge Belgische kunstenaars samen: Chloé Arrouy, Marie-Sophie Beinke, Dennis Ceylan, Tom Chatenet, Yann Freichels, Amat Gueye, Diego Herman, Audrey Marques Miller en het collectief Moindres Choses. Ze volgden allemaal een opleiding aan prestigieuze scholen in Brussel, Antwerpen, Gent, Luik, Bergen en Doornik.

Hoe schilderkunst te definiëren? Wat zijn de relaties met tekenen, beeldhouwkunst of performance? Deze vragen zijn door de geschiedenis gegaan en animeren vandaag nog steeds kunstenaars. Figuratief, abstract of conceptueel, het gepresenteerde oeuvre heeft een meervoudige identiteit. Net als de gelijknamige sonde die nieuwe hemellichamen wilde ontdekken, is New Horizons in Painting een verkenning van dit voorouderlijke medium en zijn nieuwe uitdrukkingen.

Hun onderzoek is figuratief, abstract of meer conceptueel, en bevraagt het picturale medium door middel van zijn technieken, dragers, onderwerpen, maar ook door zijn «buiten-kader», met praktijken die de schilderkunst openstellen voor performance, beeldhouwkunst, gravure of tekenkunst. Met dit initiatief zet ISELP, een Brussels kunst- en onderzoekscentrum gewijd aan opkomende artistieke praktijken, de exploratie verder van de elementaire wortels van de hedendaagse creatie aan de hand van de verschillende uitdrukkingsregisters.

Beeld: Audrey Marques Miller,  Les grandes personnes ne comprennent jamais rien toutes seules, et c’est fatigant, pour les enfants, de toujours et toujours leur donner des explications... (Le Petit Prince Antoine de Saint-Exupéry), 2022.

Tentoonstellingen in hetzelfde museum