Foto Knokke-Heist - Frieke Janssens

Foto Knokke-Heist

Van 26 maart tot en met 12 juni presenteert Cultuurcentrum Knokke-Heist twee fototentoonstellingen die in primeur in Knokke-Heist te zien zijn. Internationaal gerenommeerd fotografe Frieke Janssens brengt een nagelnieuwe expo met zwevende mensen. Lokaal talent Servaas Van Belle capteerde in alle uithoeken van België een resem stalletjes wat resulteerde in een opmerkelijke reeks architecturale pareltjes. 

FRIEKE JANSSENS  

Frieke Janssens (Brugge, 1980) bouwde de voorbije twee decennia een stevige reputatie op in binnen- en buitenland met haar opvallende geënsceneerde fotografie. Haar foto’s vertrekken vaak niet vanuit de realiteit, maar vanuit haar verbeelding. Ze gebruikt haar studio zoals een schilder zijn canvas gebruikt. Het is een plek waar ze alle fotografische parameters – licht, compositie, modellen, setting, achtergrond – helemaal onder controle kan houden. 

Van eigen land tot New York, Chicago, LA, Bilbao, enz… was men al getuige van haar unieke beeldtaal. Denk maar aan reeksen zoals ‘The Smoking Kids’, ‘DiANAS’ of ‘Animalcoholics’. Maar waar Janssens’ oeuvre op het eerste gezicht onschuldig esthetisch lijkt, onthult echt kijken altijd meerdere betekenislagen.  

Zo ook in haar nieuwste expo in Knokke-Heist. Hiervoor werkte ze aan een gloednieuwe reeks met zwevende personen. Een louterende reeks over de mens, de drang naar escapisme en de individuele zoektocht naar zingeving. Een deel van de beelden verwijst niet toevallig naar katholicisme. De Bijbel en het geloof gaf mensen vroeger antwoorden over de zin van het leven. Maar gezien de traditionele religie terrein verliest, zoeken mensen naar andere manieren om de ‘ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ zin te geven. Ze zoeken hun toevlucht in aardse geneugten: liefde, rijkdom, eeuwige jeugd, familie, maar evengoed drank, drugs. Met op de achtergrond de zee en haar eeuwige sequentie van eb en vloed.  

Speciaal voor Foto Knokke-Heist maakte ze deze nieuwe fotoreeks en bijhorend nieuw fotoboek, uitgegeven door Hannibal. 

SERVAAS VAN BELLE 

STAL – Vernacular Animal Sheds  

“Een meesterlijk zootje”  

STAL – Vernacular Animal Sheds, het eerste boek van fotograaf Servaas Van Belle (Knokke-Heist, 1978), is een monografisch naslagwerk waar hij vijf jaar lang aan werkte en duizenden kilometers voor vrat. In alle uithoeken van België ging hij op zoek naar de meest tot de verbeelding sprekende stalletjes om ze daarna consequent onder dezelfde ideale lichtomstandigheden te fotograferen. En ideaal betekent voor Van Belle: dichte mist.  

Stallen zijn in die mate een gemeengoed en een evidentie in onze omgeving en cultuur dat ze nog zelden worden opgemerkt. Nochtans staan er in het Belgische landschap architecturale pareltjes. Een karaktervol gezelschap met een duidelijk carte blanche voor hen die deze dierenschuilplaatsen hebben neergepoot. Talrijke vormen en formaten, opgetrokken uit diverse materialen en een uiteenlopend kleurenpalet, sieren het landschap. Met de tand des tijds duidelijk zichtbaar ademen ze verhalen uit. Door hun oplapwerk zouden sommige structuren niet misstaan in een museum. Servaas Van Belle beet zich jarenlang vast zich in het oud ijzer.  

Het indrukwekkende resultaat wordt nu gepresenteerd in het boek STAL – Vernacular Animal Sheds, uitgegeven bij Hannibal Books. Stephan Vanfleteren zorgde voor een uitgebreide tekstbijdrage.  

Foto Knokke-Heist toont een selectie uit deze monografie voor het eerst aan het publiek.  

“Een ongeziene ode aan deze anonieme, vaak ongewilde sculpturen op een sokkel van nat gras in een veld vol wierook.” — Stephan Vanfleteren 

Website Foto Knokke-Heist

Tentoonstellingen in hetzelfde museum