Audiogids
Beschermd momument
Bibliotheek
Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Rolstoelgebruiker
OOSTENDE WORDT IN 2024 ENSORSTAD

In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor in Oostende overleed. Na de succesvolle opening van het vernieuwde Ensorhuis, komt er nu ook een stadsbreed evenement ‘ENSORstad 2024’ met internationale ambities. Centraal staat een topexpo in Mu.ZEE rond Ensor en het stilleven in België 1830-1930. Ensor heeft, op drie studiejaren in Brussel na, zijn hele leven in Oostende gewoond. Zelden -en nooit voor lang- verliet hij de stad. In 1935 bekent Ensor tijdens een toespraak naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag: “Oostende is nu me groote Moeder en troost”. Stad Oostende bezit overigens meer dan 350 stukken van Ensor, waaronder 22 schilderijen.

Mu.ZEE is hét museum voor Belgische kunst met een maximale openheid en toegankelijkheid. Het vertelt verhalen met een unieke collectie Belgische kunst van 1830 tot nu, en staat via een toonaangevend tentoonstellingsprogramma en collectiebeleid in dialoog met het internationale kunstgebeuren. Kunstenaars en publiek vinden elkaar in een museum waar ze kunnen experimenteren, ondervragen en ontdekken.

Het museum beschikt over een unieke collectie Belgische kunst van 1850 tot nu. De nadruk op jonge kunst is er vanuit de provincie altijd geweest. In 1957 is de collectie van start gegaan. De toenmalige deputatie van de provincie besloot werk van jonge Vlaamse kunstenaars aan te kopen.  In 1959 werd een aankoopcommissie aangesteld, met het oog op de oprichting van een museum. Na enkele omzwervingen van de collectie  via Ieper en Brugge, opende in 1986  het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) de deuren in Oostende.  Met het samengaan in 2008 met het Museum voor Schone Kunsten in Oostende wordt een nieuw stukje geschiedenis aan de bestaande geschiedenis gebreid: in 1885 schonk  een privéverzamelaar een aanzienlijke collectie kunstwerken  aan de stad. Acht jaar later besliste de gemeenteraad om een museum op te richten in een zaal van het oude stadhuis op het Wapenplein. De vader van Consant Permeke, Henri Permeke, werd de eerste conservator van het Oostendse Museum voor Schone Kunsten in 1897. Dankzij zijn inspanningen werden belangrijke werken aangekocht van onder meer James Ensor.

De hoogtepunten in de Mu.ZEE-collectie zijn stukken uit het einde van de 19e, begin 20e eeuw, met name van James Ensor, Léon Spilliaert en Constant Permeke. De collectie omvat 3500 inventarisnummers. Er is een belangrijk ensemble van Léon Spilliaert (160 werken) en van Constant Permeke.  In de collectie kan men ook zien hoe het expressionisme tot stand komt, met werken van Jean Brusselmans en Paul Joostens (meer dan 350 collages).

De collectie bestaat voor 30 à 33 % uit aankopen en oorspronkelijk of historisch gegroeid uit een evenredig percentage schenkingen. Niet alleen grote namen uit Belgische kunstgeschiedenis zijn vertegenwoordigd, maar ook de tijdgenoten. Tussen 25 à 30 % van de collectie wordt getoond en de opstelling verandert regelmatig. Werk van Luc Tuymans, Léon Spilliaert, James Ensor, Constant Permeke, Panamarenko, Roger Raveel, Georges Vantongerloo, Raoul De Keyser, …is er altijd te zien!

Het Permekemuseum maakt deel uit van Mu.ZEE en vormt een satellietmuseum.

Tentoonstellingen