Beschermd momument
Groepen
Kindvriendelijk
Restaurant
Godelieveprocessie

Het tragische levensverhaal van Godelieve spreekt nog altijd tot de verbeelding. De Godelieveprocessie, die elk jaar op de eerste zondag na 5 juli door de straten van Gistel trekt, getuigt daarvan.

Godelievemuseum

Het Godelievemuseum, gelegen op het domein van de abdij Ten Putte, werd opgericht in 1987 op initiatief van de vzw Vrienden van het Sint-Godelievemuseum.  Je verneemt er meer over Godelieve, de devotie voor de Gistelse heilige en de geschiedenis van de abdij Ten Putte. 

Tot de pronkstukken van het museum behoren de grafsteen van abdis Godelieve Payers uit 1553 (teruggevonden bij een antiquair in Parijs), de Godelievetafel (een drieluik uit de 16de eeuw), de bloedstenen en een glasraam met Godelieve dat afkomstig is uit de neogotische abdijkerk (ca. 1891).
In 1987 werd op het domein het Sint-Godelievemuseum opgericht. Je verneemt er meer over Godelieve, de devotie voor de Gistelse heilige en de geschiedenis van de abdij Ten Putte. Het tragische levensverhaal van Godelieve spreekt nog altijd tot de verbeelding. De Godelieveprocessie, die elk jaar op de eerste zondag na 5 juli door de straten van Gistel trekt, getuigt daarvan.
Uit archiefstukken blijkt dat de processie al uitging in 1459. Een moderne processie zet deze eeuwenoude traditie verder. In 2017 werd de Godelieveprocessie erkend als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Tentoonstellingen