Beschermd momument
Gratis
Groepen
Kindvriendelijk
Geschiedkundig Museum Mesen

Naast de opening van het Toeristish Infopunt op 25 april 2014, werd ook het standbeeld The New Zealand Soldier onthuld door H.E. Ambassadeur van Nieuw Zeeland, Mevr Paula Wilson en Burgemeester Sandy Evrard. Het werk is gemaakt door kunstenaar Jan Dieusaert.

Geschiedkundig Museum Mesen

Belgiës kleinste stadje – 358 hectare, circa 1000 inwoners – ligt op een knooppunt tussen Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Het heeft een bijzondere geschiedenis. Drie data springen in het oog: in 1057 richt gravin Adela van Frankrijk er een klooster voor Franse edeldames op. In 1776 schaft de Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia dat af en maakt er een onderwijsinstelling voor wezen van: ‘het Koninklijk Gesticht van Mesen’. En in W.O. I wordt Mesen verwoest. De wederopbouw duurde jaren. Die verhalen en nog veel meer krijg je te zien aan de hand van een collectie wapens, kunstwerken, unieke foto’s, kaarten, documenten...

De thematische tentoonstelling ‘100 New Zealand Faces of Messines’ vestigt de aandacht op de enorme impact van de Eerste Wereldoorlog op Nieuw-Zeeland. Op een bevolking van ongeveer één miljoen inwoners, vertrekt een kleine 10% naar de andere kant van de wereld om aan de Groote Oorlog deel te nemen. Aan de hand van 100 individuele verhalen wordt die immense impact nader geschetst.

Op 7 juni 1917 brak in Mesen de hel los, toen de geallieerden 19 gigantische dieptemijnen tot ontploffing brachten, meer dan 400.000 kg dynamiet. Tol van de slag van Mesen: 25.000 Duitse en 17.000 Britse soldaten.