Bibliotheek
Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Rolstoelgebruiker
Archeologisch Museum de Kolonie

Archeologiedagen 2020.

Museum De Kolonie

Een interactief museum voor alle nieuwsgierige mensen, jong en oud, over mens en landschap tijdens de laatste 12.000 jaar voor onze tijdrekening.

Archeologisch Museum De Kolonie vertelt een verhaal over overleven in de natuur, de ontdekking van nieuwe technologieën, het scheppen van een landschap … tijdens de prehistorie in de Kempen. Het museum boeit de bezoeker met authentieke Lommelse prehistorische vondsten,  zoals de raadselachtige gegraveerde steen, vuurstenen pijlpunten, bronzen bijlen, grafurnen met crematieresten… Levensechte figuren van jagers-verzamelaars en filmpjes die prehistorische technieken tonen, voeren je duizenden jaren terug in de tijd. Maquettes en touchscreens met boeiende afbeeldingen  verduidelijken het verhaal. Het verhaal is geschikt voor alle nieuwsgierige mensen, jong en oud!

De topstukken in Archeologisch Museum De Kolonie zijn de gegraveerde rolkei (ongeveer 11.000 v. Chr.) die op de Vlaamse Topstukkenlijst staat, en het bronsdepot van de Konijnenpijp (ongeveer 1.000 v. Chr.). Allerlei vuurstenen gebruiksvoorwerpen en urnen uit aardewerk geven een mooi beeld van hoe het dagelijkse leven in de Kempen veranderde tijdens de prehistorie.

Het museum bezit sinds 1999 het kwaliteitslabel van de Vlaamse Gemeenschap.

De vaste tentoonstelling op het gelijkvloers is toegankelijk voor minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers. De tijdelijke tentoonstelling op de verdieping is toegankelijk via een makkelijke trap.