BOZAR

BOZAR - Hotel beethoven

Virtueel imponeren

2020 zal geen jaar zijn om met plezier naar terug te kijken, maar voor digitale initiatieven van musea en kunsthuizen is het een vruchtbare periode. Noodzaak creëert opportuniteit, en heel wat musea zijn voor hun virtuele tentoonstellingen een niveautje hoger geschakeld: van 3D tot ultrahoge kwaliteit en virtual reality. Wekelijks laat er wel een organisatie een indrukwekkend technologisch én kunstzinnig staaltje zien. Zo blijven de deuren van onze cultuurhuizen tijdens de lockdown toch een beetje op een kier staan.

Neem nu DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver in Antwerpen. Hun tentoonstelling The Jeweller´s Art - Revolutionaire juwelen uit de jaren 1960 & 1970 opent online. Je kan de digitale tour door de collectie volgen op je laptopscherm, of zelfs in virtual reality als je over een dergelijke bril beschikt, volledig coronaveilig, en het is een behoorlijk dichte benadering van het gemiste fysieke bezoek. De tentoonstelling is een samenwerking met het Cincinnati Art Museum uit Ohio en brengt meer dan honderd juwelen uit de jaren zestig en zeventig samen. Je wandelt in een virtuele museumruimte langs mode, design, muziek en vooral juwelen die vanuit het swingende Londen van de jaren zestig de wereld veroverden. Je ziet er werk van internationale juweelontwerpers en juwelenhuizen in confrontatie met Belgische vakgenoten. Als je op een object in de vitrinekasten klikt, krijg je de historische en technische details van het juweel, samen met een detailfoto. Tegelijk kan je bij elke museumzaal de digitale tentoonstellingsbrochure
lezen. De belichting en de kleurenkeuze zijn zo goed beredeneerd dat een virtueel bezoek best gezellig en knus aanvoelt. Aansluitend kijk je binnen in Transito, een installatie van Space Encounters en Children of the Light. In een bevreemdend labyrint van licht en geluid maak je kennis met juwelen uit de space age.

Ook de tentoonstellingen van bozar kan je virtueel bezoeken. Hun aanbod voor dit najaar hebben ze digitaal beschikbaar gemaakt, en in 3D. Je vertrekt vanuit een driedimensionale plattegrond, en van daaruit daal je neer in een van de gangen of zalen. Tafels, kunstwerken, de marmeren tegels, het houten parket of de knusse wachtzeteltjes, alles ziet er zodanig realistisch uit dat je het gevoel krijgt dat je ze kan aanraken. Als in een fysiek museum hou je halt bij een zaaltekst om even te lezen. Alleen een babbel met de suppoost ontbreekt nog. Wat bij bozar indruk maakt, is de omvang van het aanbod. Je kan na elkaar virtueel de tentoonstellingen HOTEL BEETHOVEN, naar aanleiding van de tweehonderdvijftigste verjaardag van Ludwig van Beethoven, of Molenbeek van Philippe Vandenberg bezoeken. Ook Danser Brut, Next Generation, Please!, STARTS Prize ‘20 of Gallery of Futures lopen momenteel. Dit zijn geen gewone digitale wandelingen in uitstekende kwaliteit, maar multimediaal verrijkte belevenissen. Zo kan je in de beethovententoonstellingen op een vleugelpiano klikken en genieten van een vleugje muziek. Of klik je in Danser Brut op Ronde Folle van Jean Grard, dan is daar meteen een filmpje waarin je de installatie in actie ziet met de nodige uitleg. Je hoeft niets te installeren, je moet geen schermen openen en wegklikken, alles is gebruiksvriendelijk en intuïtief. Zie je iets dat je interessant vindt? Klik er gewoon op, en wie weet komt er iets tevoorschijn. Moeilijker dan dat is het niet.

In Nederland hebben ze dan weer het eerste gigapixelmuseum ter wereld. Een gigapixelmuseum? Dat is een levensechte virtuele versie van een museum die is opgebouwd uit opnames van een miljard pixels per beeld, het gigapixelformaat. In de digitale versie van het Mauritshuis in Den Haag ontdek je meesterwerken en museumzalen haarscherp in 360°. De kleinste details komen tot leven, en door hun Second Canvasapp ontdek je  het verhaal achter de werken. Aan zesendertig belangrijke schilderijen, waaronder huzarenstukjes van Vermeer, Rembrandt en Jan Steen, is er extra aandacht besteed. Daar wijst de digitale gids je op verborgen details, en kan je door de verf heen dringen en de infraroodbeelden bekijken.

Download hier de pdf

Webstek