Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Restaurant
Rolstoelgebruiker
DIVA, Anonieme meester, uilenbeker, 1548-1549, Antwerpen, zilver en kokoksnoot Permanente bruikleen van de Koning Boudewijnstichting Foto: Hugo Maertens

DIVA | Antwerp Home of Diamonds, Anonieme meester, Uilenbeker, 1548-1549, Antwerpen, zilver en kokoksnoot Permanente bruikleen van de Koning Boudewijnstichting Foto: Hugo Maertens

DIVA is een nieuw museum in Antwerpen, thuisstad voor diamant. Nog een nieuw museum? Ja en neen. Het Zilvermuseum bestond al en ook het Diamantmuseum was in Antwerpen een gevestigde waarde. Deze provinciale musea delen samen met het Modemuseum en het Fotomuseum een verleden dat begon in het kasteel Sterckshof in Deurne, waar in de jaren vijftig van de vorige eeuw het museum der kunstambachten ontstond. 

De fusie van diamant en zilver in DIVA aan de Suikerrui is een terugkeer naar een glorieus Antwerps verleden. Van de vijftiende tot zeventiende eeuw was Antwerpen een wereldcentrum waar zilver, goud, juwelen en diamanten verhandeld, vervaardigd en bewerkt werden. Tot vandaag vind je schitterende staaltjes van Antwerpse edelsmeedkunst en juwelen in topmusea over de hele wereld, zoals de reliëfs van een huwelijkskoffer door Matthias Melijn in het Rijksmuseum in Amsterdam, de Sint-Michielsbeker in het Kunsthistorisches Museum in Wenen, het Tunis-bekken in het Musée du Louvre in Parijs en het zoutvat van Jan I Herck in de Zweedse Koninklijke Collectie in Stockholm. 

In de vernieuwde vaste expo DIVA, a Brilliant Story (2023) ontdek je de verschillende fases van een juweel of zilverwerk. Zie hoe diamanten worden gedolven, hoe zilversmeden te werk gaan en kom meer te weten over de kunst en het gebruik van deze prachtige voorwerpen. 

Je begint de museumroute op de tweede verdieping in de Grondstoffenzaal. Daarna daal je af naar het Boudoir en de Kluis op de eerste verdieping, om tot slot via het Atelier, de Handelskamer en de Eetkamer, in de Wonderkamer op het gelijkvloers te eindigen. De museumroute volgt de reis van de diamant of de grondstof, vanaf de mijn tot aan het eindproduct. Geef je ogen de kost aan 650 diamanten, juwelen en zilveren objecten van de 15de eeuw tot vandaag. 

DIVA, a Brilliant Story vertelt over het exotische karakter van luxeartikelen in de Wonderkamer, over het vakmanschap van diamant en edelsmeedkunst in het Atelier, over Antwerpen als het wereldcentrum van de diamanthandel in de Internationale Handelskamer, over etiquetteregels en luxeconsumptie bij Antwerpse adellijke families in de Eetkamer, over het vraagstuk rond ethiek en echtheid in de diamant- en edelsmeedsector in de Kluizenruimte, en over de wereld van DIVA en haar meest kostbare schatten in het Boudoir.

Tentoonstellingen