OKV, de meest complete museumgids en tentoonstellingsagenda van Vlaanderen en Brussel kennen we allemaal.  De Nederlandse tegenhanger is u misschien  minder bekend.  Hoog tijd voor een burenbezoek!

Maandelijks vinden meer dan 30.000 surfers hun weg naar de "meest complete en actu­ele museumsite van Nederland". En binnen­kort zullen er daar nog een pak bijkomen, want deze webstek gaat internationaal. Speciaal voor de buitenlandse toerist kregen de infopagina's van de 50 meest bezochte musea nu ook een Engelse vertaling mee. Gelukkig hoeven Vlaamse cultuurtoeristen zich niet tot deze selectie te beperken. Niet gehinderd door taaldrempels kunnen zij de volledige website doorkruisen op zoek naar informatie en ontspanning.

Webstek: Museum.nl

30.000 bezoekers per jaar, je moet ze verdienen

Museum.nl zoals deze museumsite heet, is een initiatief van de Stichting Museumjaar­kaart, de organisatie achter de Nederlandse museumkaart die gratis toegang biedt tot meer dan 400 musea in heel Nederland. Informatie over al deze musea en veel meer vindt u sinds begin 2002 gebundeld op hun prachtige website.  Museum.nl is in de eer­ste plaats een mooie site met aangename kleuren en een originele vormgeving.  Daar­naast is het ook een uitermate functionele webstek die erin slaagt om een ruim aanbod aan museum- en tentoonstellingsinformatie op een eigenwijze, maar toch gebruiksvrien­delijke manier te presenteren.

De vertrouwde navigatiebalken die u tradi­tioneel links en bovenaan websites ziet, zal u hier vinden, noch missen. Want de home­pagina is onderverdeeld in 4 grote blokken die de surfer meteen op weg zetten.  En omdat elke rubriek steeds gelinkt blijft aan de meeste andere rubrieken, raakt u nooit het Noorden kwijt bent. Voor wie snel een museum of tentoonstelling wil opzoeken, is er de zoekgids die gericht zoeken naar bijvoorbeeld  kindvriendelijke musea mogelijk maakt.

De evidente praktische informatie zoals openingstijden en toegangsprijzen zijn netjes opgelijst.  Maar Museum.nl gaat nog een stapje verder met handige pictogrammen die ook de speciale voorzieningen (zoals winkel, bibliotheek, autoparkeerplaats, busparkeerplaats) aanduiden waarover het museum in kwestie beschikt, en een link die u vertelt hoe u deze locatie gemakkelijk per auto of per trein bereiken  kan.

Musea in de buurt

Een tip voor fervente museumliefhebbers is de rubriek "musea in de buurt". Ideaal wanneer u het halve land afreist om die ene tentoonstelling te gaan bekijken en u nog tijd over heeft om nog een extra museumpje mee te pikken. Wil u op de hoogte blijven van de activiteiten van een bepaald muse­um, dan abonneert u zich via  een  eenvoudig invulformulier op de digitale agenda.

Webstek: Museum.nl

Leuke uitlaatklep voor de amateurrecensenten

En dat is geen overbodige luxe.  Want de achilleshiel van deze schitterende website is toch de tentoonstellingsagenda. U vindt er wel een pak informatie, maar uiteraard enkel van de tentoonstellingen die in deze agenda opgenomen zijn. En die biedt u slechts de keuze tussen "Laatste week, laatste kans" voor expo's die ten  einde lopen, en "Zojuist gestart" voor  tentoonstellingen die nog maar net geopend zijn.  Ver vooruit blikken is hier niet mogelijk.

Wie MUSEUM.nl  gebruikt om een tripje te plannen, houdt hier dus best rekening mee en vergeet ook niet naar de uiterst handige rubriek  "Een dagje uit in... " te surfen. Met één klik op de naam van een kunststad  roept u een pagina op met een compleet overzicht van wat Amsterdam, Groningen, Leiden, Den Haag, Maastricht,  Rotterdam en Utrecht u op museaal vlak te bieden hebben. Alle tentoonstellingen staan er voor uw gemak bij elkaar en de musea zijn aangeduid op een stadsplannetje.  U kan zelfs thematisch zoeken naar musea die uw voorkeur weg­  dragen: kunst, archeologie of wetenschap? U kiest het allemaal zelf. Nog nooit was een culturele citytrip sneller geregeld. Want op diezelfde pagina vindt u links die u naar an­dere, gerelateerde websites leiden waarop u een hotel boekt, een leuk restaurantje uitzoekt of meer te weten komt over de stad in kwestie.

Kattenkabinet

Indien u wel eens een minder voor de hand liggend museum wil bezoeken,  moet u beslist gebruik maken van de tiplijstjes die MUSEUM.nl samengesteld  heeft. "Dierenmanieren" bijvoorbeeld is zo'n thema dat verrassend uit de hoek komt. Of wist u al dat Nederland een Kikkermuseum, een Kattenkabinet en een Pluim­veemuseum rijk is? Deze rubriek illustreert ook hoe veelzijdig deze webstek is. Al naar gelang de noden en interesses krijgt de be­zoeker telkens een andere toegang aange­reikt tot dezelfde gegevensbank die achter deze webstek huist. En die databank bevat niet alleen praktische, feitelijke informatie. Daarom beschikt MUSEUM.nl over een eigen redactie die nieuws en achtergrondinforma­tie verzorgt. Wekelijks schotelt deze ploeg u de laatste nieuwtjes voor zodat u voortaan geen enkele museumnacht meer hoeft te missen en op de hoogte blijft van belang­rijke aanwinsten. Maar het zijn niet alleen professionele redacteurs die deze website van nieuw materiaal voorzien.  leder die zich geroepen voelt kan op allerlei manieren commentaar leveren op musea en lopende tentoonstellingen.  De eenvoudigste manier is het kwoteren aan de hand van sterren. Maar wie écht uitgebreid zijn of haar mening kwijt wil, klikt gewoon op "Geef je mening". Een leuke uitlaatklep voor de amateurre­censenten. Omdat de bijdragen afkomstig zijn van doorsnee website- en museum be­zoekers, zijn ze erg waarachtig en toch de moeite om even na te lezen voor  u beslist een bepaald museum te bezoeken.

Prikbord

MUSEUM.nl  bevat nog meer  mogelijkheden tot interactie. "Prikbord"  is zoals de naam het zegt een berichtenbord met allerlei aankondigingen en vragen over kunst, erfgoedtentoonstellingen en musea. Zoekt u een restaurator voor een schilderij of gezelschap voor een museumdagje in Maastricht?  Dan kan u er gemakkelijk zelf een berichtje op hangen. "Tip een vriend(in)"  is dan weer een ludieke manier om vrienden en kennissen te contacteren.  De bezoeker knutselt er eigen­handig een e-card  in elkaar met op de voor­ zijde een door u uitgekozen illustratie.  Op de achterzijde komt uw persoonlijke  bood­schap en - zoals het hoort - een  postzegel die afgestempeld is op de dag dat u het bericht verstuurde! Een e-mail is misschien sneller verzonden, maar niet half zo leuk als deze digitale postkaart.

Aan de jonge museumbezoeker is eveneens gedacht.  Een deel van de webstek werd voor hen gereserveerd en omgedoopt tot "Kinder­web".  De kids vinden er links naar museum­sites die "verboden zijn voor ouders", maar evengoed ook andere leuke dingen zoals spelletjes en quizen. Kortom: u heeft geen excuus meer om een (virtueel) bezoek aan de Nederlandse museumwereld nog langer uit te stellen!

Download hier de pdf

Webstek: Museum.nl.pdf