Onlangs lazen we in een krant dat de meest ver­kochte kunstposter Chinees meisje is van de recent overleden kunstenaar Vladimir Tretchikoff. Niet de Mona Lisa of De Zonnebloemen dus. Evenmin ons oervlaamse Lam Gods, maar met Lukasweb komt hier binnenkort misschien verandering in. 

Art in Flanders

Lukasweb - toepasselijk genoemd naar de pa­troonheilige van de schilders, beeldhouwers en kunstenaars - is een gloednieuwe da­tabank en webstek met beelden van topwerken uit de Vlaamse kunst- en cultuurgeschiedenis. Voorlopig vindt er stukken uit de collecties van het Museum voor Schone Kunsten Gent, de Musea Brugge, het Museum van Deinze en de Leiestreek en de Sint­-Baafskathedraal. Later volgen onder meer hedendaagse werken van het SMAK en het MuHKA. 

Onder de noemer 'Art in Flanders' zorgt het Reproductiefonds hiermee niet alleen voor een wereldwijde ont­sluiting van het Vlaamse culturele erfgoed voor het grote publiek, maar ook voor de professionele exploitatie van topstukken uit onze Vlaamse musea. Deze beeldbank onderscheidt zich van gelijkaardige initiatieven door haar commerciële opzet. Want kunstliefhebbers kunnen van alle beelden kwaliteitsprints laten afdruk­ken. Zo kan iedereen museumdirec­teur worden van een eigen salonmu­seum. 

Maar de site maakt het ook mogelijk om, mits re­gistratie en betaling uiteraard, een meesterwerk te reproduceren, bijvoorbeeld op een postzegel of dis­play. Bedoeling is dat het Reproductiefonds zich via haar webwinkel ontwikkelt tot een zelfbedruipend cultureel bedrijf, dat diensten aanbiedt tegen beta­ling en zelf producten ontwikkelt volgens de princi­pes van vraag en aanbod. Daarom heeft Lukasweb nog meer in de virtuele etalage staan. 

Kunst en commercie

Salonmuseum

Onder de rubriek 'Kunstca­deau' kunt u geschenkartikelen kopen die van de beel­den uit de beeldenbank zijn afgeleid. De zoekfunctie is met ingangen als 'kunststro­ming' en 'kunstenaarsnaam' trouwens bijna even uitge­breid als die van de beelden­bank. Onder het moto 'krij­gen is de kunst' kunt u ook een persoonlijk verlanglijstje samenstellen dat u toeganke­lijk maakt voor uw vrienden en kennissen. Een idee voor de komende kerstperiode?

Het cadeau-aanbod blijft tot nu toe echter zeer beperkt, zowel wat het aantal geschenken als hun origina­liteit betreft. De obligate legpuzzel of koelkastmagneet doen ons niet bepaald warm lopen, zelfs al draagt het de beeltenis van de Madonna van Jean Fouquet. Op dat vlak kan het Reproductiefonds misschien inspiratie opdoen bij het pop-icoon Madonna dat als geen ander weet wat trendsetting en merchandising inhoudt. Of ziet u uw tienerdochter niet rondlopen met een gsm-­hoesje of t-shirt met De grote schietkraam van Gustave De Smet?

Download hier de pdf

Webstek: Kunst en commercie.pdf