Street art hoort al lang niet enkel meer in de schaduw van een brug of op een verlaten industrieterrein. Steeds meer mensen erkennen de waarde van de kunstvorm, en streetartfestivals als The Crystal Ship in Oostende of Tizarte in Antwerpen lokken grote namen naar ons land. De stad als canvas; het biedt steden een kans om zich cultureel op de kaart te zetten zonder duur museumgebouw. Waar vroeger kunstenaars onder een pseudoniem steden afschuimden om hun illegale spoor na te laten op een onbeschilderde muur, maken steden er nu graag budget voor vrij. De moeilijkheid is vaak: hoe vind je al die werken? Om de mooiste verborgen parels te vinden, is een goed paar stapschoenen, en een alert oog broodnodig.

het biedt steden een kans om zich cultureel op de kaart te zetten zonder duur museumgebouw.

Brussel koestert stedelijke kunst. De voorbije vier jaar kwamen er tientallen muurschilderingen tot stand in samenwerking met de stad. Niet enkel lokale artiesten, maar ook buitenlandse namen helpen stadszichten bepalen met iconische en vaak grootse schilderingen. Daarnaast ontstaat nog steeds veel spontante kunst in de publieke ruimte. Een stad die investeert in kunst, heeft er belang bij dat die ook ontdekt wordt. Daar biedt parcoursstreetart.brussels een oplossing voor. De webstek heeft een eenvoudig doel: streetart naar het publiek brengen, of omgekeerd. Dat blijkt uit de vormgeving: qua efficiëntie kan het weinig beter. De homepagina bestaat uit een kaart van Brussel, met spuitbusiconen op elke locatie waar een werk te vinden is. En dat zijn er heel wat. Eens je op zo’n gestileerde spuitbus klikt, verschijnt een miniatuur van het werk. Nog een klik, en je komt op een pagina met info over het kunstwerk, enkele beelden, de kunstenaar, de datum van creatie, en een korte biografie. Beknopt, praktisch en informatief. De breedte- en lengtegraad, een kaartje en een link naar Google Maps helpen je verder op weg.

De kwaliteit van de werken is vaak hoog, en met een lijst van meer dan honderd locaties ben je even zoet met je speurtocht door de hoofdstad. Tussen de sterkste werken horen uiteraard die van Vincent Glowinski, beter bekend als Bonom. Die Brusselse kunstenaar nam in enkele jaren tijd ontelbare muren in de stad onder handen, vaak in één nacht, en het vroeg een arrestatie om zijn identiteit bekend te maken. Het leverde hem een werkstraf op, en bombardeerde hem tot een van de meest geliefde Brusselse streetartists. Ook de prachtige neerstrijkende blauwe vogel in de Naamsestraat van Steve Locatelli is opmerkelijk. Of het werk van de Estse kunstenaar Edward von Lõngus, dat je met je smartphone tot leven kan laten komen.

Street art, Webstek - Steve Locatelli

Street art, Webstek - Steve Locatelli 

In een alfabetisch gerangschikte lijst kan je op kunstenaar zoeken. Aangezien er niet reusachtig veel opgenomen zijn, leer je zo makkelijk nieuwe artiesten kennen. Maar als er op dit tempo werken blijven opduiken in de hoofdstad kan dat snel onoverzichtelijk worden. Een zoekfunctie zou een mooie toevoeging zijn. Je kan zelf een route samenstellen uit kunstenaars die je aanspreken, maar je kan je ook op sleeptouw laten nemen. Op dit moment zijn er twee parcours toegevoegd. Eén daarvan blijft netjes in de buurt van de Grote Markt, een tweede brengt je naar de steegjes rond de Marollen, voor wie het in meer verborgen hoeken wil zoeken. Telkens bestaat een route uit een vijftiental punten op een kaart, met bovenaan foto’s van de werken. Ook de geschatte wandeltijd is vermeld. Wil je meteen op pad, dan stippelt de site de weg uit van je locatie tot het startpunt.

Parcoursstreetart.brussels is in drie talen beschikbaar, maar die taalfunctie moet nog wat op punt worden gesteld. Dat je meertaligheid af en toe op de proef wordt gesteld, moet je er even bij nemen. Net als de beperkte info over sommige kunstenaars. Enerzijds komt dit doordat heel wat streetartartiesten anoniem durven (of moeten) werken, maar af en toe lijkt het gewoon onvolledig. Dat het blijft groeien, bewijst de nieuwssectie. Recent toegevoegde werken van Kim Demane en Oli B, illustreren dat parcoursstreetart.brussels  en webstek is in permanente verandering.

Download hier de pdf

parcoursstreetart.brussels