Een mooi alternatief

Leie

Een frisse neus halen, de batterijen opladen, zorgeloos genieten ... het is allemaal mogelijk langs de kronkelende oevers van de Leie tussen Wervik en Gent. Zowel voor een dagje uit, een weekendje weg of zelfs een korte vakantie biedt deze regio talloze mogelijkheden. Waar wacht u op om Vlaanderen-aan-de-Leie te ontdekken? 

Bijna honderd kilometer slingert de rivier zich door een aantrekkelijke regio die zich profileert als een nieuwe, beloftevolle toeristische regio. 29 gemeenten en steden uit West- en Oost-Vlaanderen hebben de krachten gebundeld in de vzw Toerisme Leiestreek om toerisme en recreatie in de Leievallei te promoten. 

Leie

De Leie als rode draad

Rode draad in dit nieuwe toeristische verhaal is de Leie. Deze "Golden River", een bijnaam die verwijst naar het vlas, dat geroot werd in het Leiewater en de streek welvaart bezorgde, stroomt traag door een brede vallei met een rijk verleden en een sterke economische traditie. De rivier inspireerde niet enkel talloze kunstenaars, vooral in het groene, pittoreske gedeelte tussen Deinze en Gent, maar lonkt nog steeds uitnodigend naar watersporters, fietsers en wandelaars. 

Het aantrekkelijke Leieland biedt voor elk wat wils

Leie

De cultuurminnaar kan er tientallen musea bezoeken. In Sint-Martens-Latem, Deurle en Deinze bijvoorbeeld zijn de collecties van de Leieschilders prominent aanwezig. Roger Raveel, een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars, heeft een eigen museum in Machelen-aan-de- Leie. 

Zevenhonderd jaar na de Guldensporenslag zijn het Kortrijkse Broelmuseum en het museum in de Groeningeabdij een bezoek overwaard. Overal getuigen kerken van een eeuwenoude bouwtraditie. Zelfs kastelen zijn nooit ver weg. 

Download hier de pdf

Ontdek Vlaanderen-aan-de-Leie.pdf