Het is niet alleen een mooi boek voor de salontafel geworden, het is een boek waarin je met graagte leest en waarin je vooral heel veel verneemt over de kunstenaar, zijn entourage en zijn tijd. Auteur is Peter Pauwels, ere-notaris en kunsthistoricus. Deze man kent zowel de streek als de familie, is vertrouwd met heel wat achtergronden van het kunstleven in Deinze en de Leiestreek en kon beschikken over een rijk archief. Dat archief was versnipperd geraakt en hij heeft het opnieuw samengesteld. Het bevat een ware schat aan gegevens en is meteen een grote bron van inspiratie voor dit boek dat de overzichtstentoonstelling in het Museum van Deinze en de Leiestreek begeleidde. Het boek is geen catalogus maar een meeslepend verhaal over het leven van een interessante en ooit succesrijke kunstenaar.

Albert Saverys was de zoon van een huisschilder en decorateur, een man die bekend staat om zijn optimistische kijk op het leven en die een bloeiende zaak leidt. Hij heeft decoratieve opdrachten tot in Noord-Frankrijk. In die sfeer groeit de jonge Albert op. Als hij 16 jaar is overlijdt zijn vader en de jonge kerel moet het bedrijf overnemen en instaan voor het levensonderhoud van zijn moeder en zijn jongere broer en zus. Hij kan rekenen op de steun van zijn oom en gaat zowel werken als een opleiding volgen. Hij volgde eerder al lessen aan de academie van Deinze en doet dat ook verder na de dood van zijn vader. Later volgt hij ook les bij Jean Delvin in Gent en komt zo in contact met zowel het japonisme als het werk van Van Gogh dat hem heel sterk aanspreekt. En natuurlijk is er ook de invloed van de kunstenaarskolonie die in Sint-Martens-Latem in die tijd bedrijvig is. Hij raakt bevriend met heel wat van deze kunstenaars, zowel hun thematiek als hun visie boeien hem. De Leie en de voortdurende verandering van de rivier doorheen de dag en de nacht, over de vier seizoenen fascineert hem mateloos. Zijn broer René groeit ondertussen op en neemt het ouderlijk bedrijf later over. Albert kan zich na een aantal jaren meer en meer aan de schilderkunst wijden en verovert stilaan een plaats als professioneel kunstschilder, zeker 31 nadat hij enkele succesrijke tentoonstellingen in Brussel achter de rug heeft. Hij onderhoudt ook levendige contacten met andere kunstenaars en met heel wat schrijvers. Stijn Streuvels is een vriend voor het leven en in het boek wordt regelmatig verwezen naar de correspondentie tussen die twee. Het zijn beiden voorvechters van het Nederlands, de pennenvruchten van Saverys hebben evenwel een forse Oost-Vlaamse inslag en zullen de lezer zeker af en toe doen glimlachen.

Albert Saverys - De stoute colorist van de Leiestreek

Albert Saverys - De stoute colorist van de Leiestreek

Albert Saverys wordt door Streuvels als ‘de Gladde’ omschreven wanneer hij zijn observaties van een legendarische tocht over de ‘Vlaamsche Binnenwateren’ neerschrijft. Het is een tocht die door Jozef De Coene, Arthur Deleu, Saverys en Streuvels met een plezierboot van De Coene wordt ondernomen. De kunstenaar is dan ook een bijzonder goede netwerker-avant-la-lettre. Zijn talrijke contacten met belangrijke figuren uit het artistieke en politieke leven zullen hem geen windeieren leggen. Naast zijn villa met atelier aan de Leie in Petegem (Deinze) laat hij in 1926 een villa bouwen aan de kust. Enkele jaren later bouwt Henry Van de Velde voor hem de ‘Westhinder’. De kunstenaar wordt in 1931 bezocht door koningin Elisabeth en hij maakt met haar en een hele schare kunstenaars een Leietocht. Het is een gebeurtenis die omstandig wordt beschreven en becommentarieerd. 

Het hele boek van Peter Pauwels leest als een roman, is doorspekt met bijzonder boeiende citaten uit de uitvoerige correspondentie van de kunstenaar met collega’s en schrijvers. Er zijn tal van getuigenissen die het werk een zeer levendig karakter geven en een uitermate goed beeld schetsen van het leven zoals het was in het begin en de eerste helft van de twintigste eeuw. Ook de beide Wereldoorlogen komen uiteraard aan bod en de situatie van de kunst en de kunstenaars in die precaire periodes. Dit maakt het boek meteen ook heel actueel in functie van de talloze herdenkingen rond de Groote Oorlog. Maar het geeft natuurlijk ook een heel goed inzicht in de evolutie en de kunst van Saverys wiens werk wat op het achterplan is geraakt. De auteur heeft daarom een grote verdienste, zijn geduldig en minutieus opzoekingswerk heeft geleid tot een uitvoerig geïllustreerde en gedocumenteerde publicatie die zeker als een standaardwerk over de mens en kunstenaar Saverys mag doorgaan.

Boeken

Peter Pauwels

Albert Saverys

320 blz. - Hardcover , 22 x 28 cm - 45 euro - ISBN 9789089314291 - Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 2014

Download hier de pdf

Albert Saverys - De stoute colorist van de Leiestreek