Mijn zoektocht naar gepassioneerde verzamelaars bracht me deze keer bij Freddy Robrecht in Temse. Freddy is een fervente verzamelaar van kunst uit de COBRA-beweging met bekende vertegenwoordigers zoals Raoul de Keyser en Lucebert. De focus van het bezoek vandaag ligt bij de gelauwerd kunstschilder Roger Raveel.

Freddy Robrecht verzamelaar Louise D'Eer

Freddy ontdekte de toen nog relatief onbekende Raveel op een stadstentoonstelling in Sint-Niklaas in 1981. Hij was onmiddellijk geïntrigeerd door de schilderijen, maar pas in 1990 toonde zich de gelegenheid om werk aan te schaffen. Toen nog op kot, kon Freddy in een kleine galerij in Mechelen een Raveel op de kop tikken voor 11.000 frank. Deze aankoop triggerde zijn interesse en werd de start van zijn kunstverzameling.

In de jaren hierop groeide de collectie van Freddy gestaag. Op daguitstappen naar Amsterdam werd steevast een bezoekje aan de galerij-drukker van Raveel gebracht, waar zijn tekeningen toen nog aan bodemprijzen verkocht werden. Freddy’s ogen twinkelen wanneer hij me vertelt dat hij van deze uitstapen terugkeerde met soms wel vier werkjes van Raveel. Met het openen van het Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie in 1999, deden zich nieuwe opportuniteiten voor. Via de tentoonstellingen in het museum ontmoette Freddy mensen uit de entourage van Raveel, zoals dichter Roland Joris en Raveels secretaris Octaaf Scheire. Door deze contacten werd hij vervolgens meermaals op de hoogte gesteld van zodra er nieuw werk werd verkocht of uitgegeven.

Freddy’s favoriete werk is De Schilderijenoptocht van Machelen-aan-de-Leie. Dit vijfdelige schilderij kon Freddy bemachtigen toen het S.M.A.K. verhuisde. Vrienden van het museum konden indien gewenst een werk kopen. Freddy moest niet lang aarzelen en kocht het werk onmiddellijk via de telefoon.

Freddy Robrecht verzamelaar Louise D'Eer

Wat Freddy aantrekt in Raveels werk is het kleurrijke karakter, maar ook de ‘woordenschat’ van thema’s die hij dikwijls herhaalt en combineert. Raveel maakte gebruik van typische elementen uit de Vlaamse realiteit zoals betonnen afsluitingen en muren. Freddy vertrouwt me toe dat hij soms met een ‘Raveelbril’ naar de wereld kijkt. Een visser met karretje, wordt onmiddellijk het karretje zoals Raveel het in zijn kunst vereeuwigde. Freddy noemt zichzelf een ‘kleine verzamelaar’ maar bezit momenteel toch zo’n vijftig etsen, een tiental schilderijen en meer dan honderd boeken en catalogi over Raveel. De schilderijen staan op alle plaatsen in de woning te pronken, van de woonkamer tot het toilet. Het aanschaffen van een kunstwerk van Raveel wordt steeds moeilijker, doordat Raveels populariteit stijgt en bijgevolg ook de prijzen voor zijn werk. Dankzij Freddy’s scherpe neus voor kunst, slaagde hij er wel in om deze populariteit voor te zijn en een riante kunstverzameling uit te bouwen.

Download hier de pdf

Freddy ontdekt Raveel.pdf