“Ik weet eigenlijk niet of ik echt verzamel,” zegt Freek Willems bij het begin van ons gesprek. Na wat brainstormen en het bekijken van de collectie lijkt ‘hamsteraar’ nog de beste term, maar ook die dekt niet de gehele lading. “Wat ik doe voelt niet als verzamelen omdat ik me niet zo hecht aan voorwerpen. Ik heb veel objecten maar soms zou ik liever hebben dat ze er niet zijn omdat ik er dan even niet op moet focussen.”

Freek Willems studeerde mixed media aan de Sint-Lucas Kunstacademie in Gent. Sinds een aantal jaren bezoekt die rommelmarkten en kringloopwinkels waar die voorwerpen op de kop tikt die hun op een of andere manier zintuiglijk prikkelen. Pas later kwam Freek op het idee om deze interessante objecten in grotere getale te verzamelen om ze vervolgens te verwerken in een kunstproject. Sindsdien verzamelt die onder meer viewmasterprojectoren, legoblokjes, houten speelgoedpiano’s, mozaïeksteentjes, blikken dozen met het portret van koningin Fabiola, rekenstaafjes, speelgoedpaardjes en gehaakte doeken. De gehaakte doeken gebruikte Freek voor een interactief kunstproject waarin personen hun eigen ‘blanket fort’ konden bouwen.

Freek Willems Louise D'Eer

Freek Willems

Freek neemt graag zijn tijd voor het verzamelen en zegt het niet erg te vinden om een verzamelproces van een aantal jaar te doorlopen vooraleer het gebruikt wordt in een kunstinstallatie. “Ik vind het waardevol dat het verzamelen zo traag gaat. De idee dat produceren waardevol is, geloof ik niet. Ik heb ooit bedacht: als ik één werk per jaar maak en er tevreden mee ben, is dat al heel wat. Ik ben nu 38 jaar dus als ik nog 40 jaar leef, kan ik ook nog 40 werken maken.”

De objecten die Freek verzamelt zijn doorgaans gerelateerd aan zijn kindertijd. “Ik merk dat ik moeite heb met leven in het moment. Als ik als kind speelde, was op dat moment enkel het spelen van belang. Maar ik merk steeds vaker dat tijdsbesteding een functie hoort te hebben. En spel heeft voor mij de loutere functie van het spel.” 

Hoewel Freek zich niet hecht aan de verzamelde voorwerpen, deed zich deze zomer een ‘tragische’ gebeurtenis voor. Freek nam hun nog startende verzameling eetborden, met daarop een afbeelding van een hond met de tong uit de mond, mee op een kampeertrip in de Ardennen. Daar vergat die echter de borden bij de vaat waardoor de collectie slonk tot slechts twee stuks. Wie dergelijke borden in de aanbieding heeft, kan dit op instagram laten weten aan Freddy Kakkerlak, Freeks alias. Dit geldt eveneens voor wie een van de andere verzamelobjecten van Freek bezit.

Freek Willems

Freek Willems 

Freeks huidige project is het vervaardigen van ‘lockdowntruien’: oude truien die Freek versnijdt om er een nieuw design van de te maken. In datzelfde project houdt die zich bezig met het borduren van opmerkelijk zinnen en woorden op ‘flashy’ sportvestjes. Wie over tweedehands sportvestjes beschikt, kan ook hiervoor contact opnemen met Freek.

Download hier de pdf

Freek Willems