Vorige maand beleefden een heleboel enthousiaste jongeren een swingende nacht in een twintigtal Brusselse musea. Ze namen er deel aan de vijfde editie van Museum Night Fever, dat de jeugd van tegenwoordig vergastte op een bonte mix van performances, concerten, workshops, animaties en een heuse afterparty. Deze hippe versie van de klassiekere museumnocturnes is een initiatief van de Brusselse Museumraad die hiervoor samenwerkt met aanstormend talent, jongerenorganisaties en studenten.

Museaal netwerk

De Brusselse Museumraad (BMR) vormt sedert 1995 een overkoepelende vereniging voor de musea gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of net erbuiten. Doelstelling van dit netwerk is om promotie te voeren voor de Brusselse musea, de samenwerking tussen haar leden te stimuleren en hen te ondersteunen. De Nocturnes van de Brusselse Musea en Museum Night Fever zijn de meest bekende evenementen van de Brusselse Museumraad. Andere realisaties zijn de Brussels Card, die zich richt tot toeristen, en het Museumplan, waarvan er dit jaar een nieuwe editie op stapel staat. Verder beschikt de BMR reeds geruime tijd over een eigen website om haar communicatie te voeren, maar recent lanceerde het een volledig vernieuwde portaalsite: Musea van Brussel. Die is even kleurrijk als de culturele instellingen die erop vertegenwoordigd zijn.

In de multiculturele hoofdstad en institutioneel ingewikkelde regio is de museale diversiteit immers niet ver af. De Brusselse koepelorganisatie verenigt dan ook zo’n honderd federale, gemeentelijke, gemeenschaps- en privémusea. Er zijn musea over kunst, technieken, industrie, wetenschappen, folklore, literatuur, geschiedenis en nog vele andere, met elk hun eigen stijl. Daaronder zijn er enkele grote zoals het Jubelparkmuseum, het Museum voor Natuurwetenschappen of Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst, maar ook minder bekende zoals het Museum van de Belgische Brouwers, het Computermuseum of dat van de Spontane kunst. Samen vormen ze een caleidoscoop die ons niet alleen nieuwe facetten van Brussel leert kennen maar ons eveneens een blik gunt op de culturen van de hele wereld.

Voor elk wat wils

Elk van de bijna honderd musea heeft op de website van de BMR een infopagina met daarop een korte omschrijving van de collectie, een link naar de website van het museum en alle praktische info over bereikbaarheid en toegankelijkheid. Zowel de lopende en toekomstige tentoonstellingen als de diverse activiteiten zijn netjes opgelijst in een aparte rubriek. Om in dit rijke aanbod te gaan snuisteren voorziet het portaal in zoekmotoren met diverse categorieën zoals ‘Brussel en Art nouveau’, ‘Archeologie’ of ‘Huismusea en ateliers van kunstenaars’. Interessant is dat je bij een zoekopdracht ook kan aanvinken of je gratis toegang wenst, een kindvriendelijk museum zoekt of er de Brussels Card kan gebruiken. Visueel attractief maar minder gebruiksvriendelijk is dat de zoekresultaten worden gepresenteerd aan de hand van typerend beelden uit elk museum. Positief is wel dat deze presentatiewijze ervoor zorgt dat ook minder bekende instellingen en collecties een gezicht krijgen.

De nieuwe website ambieert om een antwoord bieden op zoveel mogelijk vragen van het publiek, inclusief de vraag welke musea verjaardagspartijtjes organiseren voor kinderen of zalen verhuren voor personeelsfeestjes. Daarvoor is er zelfs een rubriek veelgestelde vragen. Het actuele nieuws is terug te vinden in de nieuwsrubriek en de nieuwsbrief die regelmatig zal verschijnen. Voor wie er dan nog niet genoeg van kan krijgen is er een aparte vacaturerubriek voor jobs en stages bij één van die vele Brusselse musea.

Download hier de pdf

Brussels by night