Het Belfort, de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk vormen al eeuwenlang de skyline van Gent. De drie middeleeuwse torens kregen op het einde van de jaren 1930 het gezelschap van de Boekentoren. Naast ‘kerk en stad’ had nu ook de wetenschap haar iconische toren.

De plannen voor een nieuwe universiteitsbibliotheek rijpten al een hele tijd toen rector August Vermeylen, na een onderhoud met koning Albert, in 1933 Henry van de Velde kon laten aanstellen als architect. Van de Velde, die als schilder en designer de internationale kunstscène had betoverd en in het buitenland faam had gemaakt als modernistisch architect, zag het groots: “Ik heb de ambitie een bouwwerk op te richten dat getuigen zal van mijn geloof in de toekomst ener rationele architectuur.”

Het liep allemaal niet van een leien dakje. Aan het einde van 1938 was de ruwbouwtoren klaar, maar de afwerking en de inrichting van het interieur stokte en stopte toen de oorlog uitbrak. De Boekentoren als Gesamtkunstwerk, zoals Van het Velde het had uitgetekend, is er nooit helemaal gekomen.

Dit artikel is beschikbaar voor abonnees

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en je ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Reeds abonnee? Dan kan je hier inloggen.

Abonnement

Een abonnement kost slechts €55 euro per jaar (leraren en studenten €51) en u ontvangt daarvoor 6 publicaties.

Abonnement online

Lees alle artikels van OKV online en doorzoek de voorbije vijftig jaargangen voor slechts €27.

Abonnement + Museumpas

Wie een nieuwe Museumpas (€59) aanschaft samen met een OKV-abonnement (€55) betaalt slechts €110i.p.v. €114voor combi museumpas en abonnement.

Proefabonnement

Proef eens van OKV.
Voor €28 krijg je drie nummers toegestuurd.