Zot van Dimpna

Verlenging t.e.m 2 oktober.

De expo kadert in een geheel van activiteiten. Elke 5 jaar viert Geel haar patrones Sint-Dimpna. Deze hoogdagen krijgen de noemer Dimpnadagen, met als hoogtepunten de vijfjaarlijkse Sint-Dimpnaommegang en massaspektakel GheelaMania. In 2022 komen daar de internationale expo van The Phoebus Foundation Zot van Dimpna, de expo van het Gasthuismuseum Dimpna Verbeeldt en de kunstenroute Poreus van Kunsthuis Yellow Art bij.

Gelijklopend met de tentoonstelling Zot van Dympna organiseert het Gasthuismuseum Dimpna Verbeeldt, een tentoonstelling van het Dimpna prentenkabinet. Zot Van Dimpna gaat door in de Sint-Dimpnakerk, Dimpna Verbeeldt in de gasthuishoeve. Deze locaties liggen op 200 meter afstand van elkaar.

In de Sint-Dimpnakerk, wordt het uitzonderlijke 500 jaar oude Dimpna-altaarstuk van Goosen Van der Weyden tentoongesteld door The Phoebus Foundation. Het Dimpna-altaarstuk van Goossen Van der Weyden, kleinzoon van de beroemde Rogier, komt in primeur naar Geel. Op het hoogtepunt van de Dimpnacultus, creëert Goosen Van der Weyden het monumentale altaarstuk. The Phoebus Foundation onderwierp de panelen aan een uitgebreid restauratieproject van meer dan 3 jaar. Je ontdekt het unieke meesterwerk, de geheimen achter de lagen verf én een interactieve scenografie, die je onderdompelt in de buitengewone wereld van Dimpna.

Tip: Combineer met een bezoek aan Dimpna Verbeeldt. Het Gasthuismuseum toont een unieke selectie Dimpnaportretten en -beelden, van uitzonderlijke 15de-eeuwse prenten tot hedendaagse interpretaties. In Dimpna’s levensverhaal staat de waanzin centraal. De schoonheid van zijn dochter drijft de koning tot het ergste uiterste. Toch overwint Dimpna. Ze verwerft een plaats in de heiligengalerij en wordt vereeuwigd in de beeldende kunst. Dimpna’s beeltenis inspireert en evolueert samen met de opgang van de Dimpnacultus.

Website Zot van Dimpna

Bekijk de video over het ontstaan en de restauratie van het altaarstuk.

Locatie Sint-Dimpnakerk

Tentoonstellingen in hetzelfde museum