Audiogids
Beschermd momument
Bibliotheek
Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Rolstoelgebruiker
Sint-Dimpna

Het museum is gehuisvest in het complex van het Oud Gasthuis van Geel, dat in de 13de eeuw gesticht werd. Het biedt een levendig beeld van het dagelijks gebeuren in het Gasthuis en het leven van de Gasthuiszusters Augustinessen die de ziekenzorg op zich namen. Maak kennis met de devotie tot Sint-Dimpna.

Stap binnen in de authentieke wereld van het oude Geelse Gasthuis en de Gasthuiszusters Augustinessen. Ze dwalen hier als het ware nog door de gangen. Je gaat terug naar de 17de eeuw op de prachtig bewaarde kloostersite. Het Gasthuis is gesticht op een legendarische plaats. Laat je meeslepen in het verhaal van de Heilige Dimpna, patrones van de geesteszieken. Ontdek de lokale en internationale cultus van Sint-Dimpna en de oorsprong van de typische Geelse gezinsverpleging. De Ierse prinses Dimpna werd door haar vader in Geel onthoofd. De man beleefde een ‘vlaag van verstandsverbijstering’ na de dood van zijn vrouw. Uit de verering voor Dimpna ontstond in Geel de wereldbefaamde gezinsverpleging van geesteszieken.

Daarnaast gaat het museum prat op een schatkamer met prachtige kunstschatten uit Geelse kerken en kapellen: edelsmeedwerk, beeldhouwwerk, handschriften…

 

Tentoonstellingen