World Press Photo Award

Deze jaarlijkse wedstrijd voor fotojournalistiek beloont professionele fotografen voor hun beste foto’s en voor hun bijdrage aan de fotojournalistiek. Zowel indrukwekkend als meeslepend, geven de 150 gepresenteerde foto’s ons een momentopname van de wereld zoals die is. 

De foto’s die voor deze nieuwe editie worden gepresenteerd, duiken in het hart van de actualiteit anno 2020 zoals de covid-19-pandemie, het Israëlisch-Palestijnse conflict of de Black Lives Matter-protesten. Maar het toont ons ook een aantal hedendaagse realiteiten over levensstijlen en culturen in de wereld, onze omgeving en zelfs onze samenlevingen. Deze beelden vertellen ons aangrijpende verhalen waarin het leven soms tragisch en angstaanjagend is, maar ook vol hoop, medeplichtigheid en menselijkheid. 

Voor deze 2021-editie heeft de jury van de World Press Photo de foto van de Deense fotograaf Mads Nissen, ‘De eerste omhelzing’, uitgeroepen tot foto van het jaar. Het toont de 85-jarige Rosa Luzia Lunardi, omhelsd door een verpleegster, Adriana Silva da Costa Souza, in het rusthuis Viva Bem in São Paulo in Brazilië op 5 augustus 2020. Ze had al meer dan 5 maanden geen enkel contact meer gehad.

Tentoonstellingen in hetzelfde museum