William Ludwig Lutgens - The Bigger the Short, the Sweeter the Bottom (campagnebeeld)

William Ludwig Lutgens - The Bigger the Short, the Sweeter the Bottom (campagnebeeld).

De Garage

Het werk van William Ludwig Lutgens (°1991, Turnhout) kent de laatste tijd een stroomversnelling. The Bigger the Short, the Sweeter the Bottom is dan ook de meest veelzijdige voorstelling van zijn oeuvre tot op heden. Beschouwingen over vrijheid en repressie staan centraal in deze kleurrijke, soms satirische expo. 

Levensgrote poppen verkleed als hogere middenklasse kantoormedewerkers vormen een menselijke muur. Ze worden op hun plaats gehouden door schandpalen of demonstreren vreedzaam op een slogans uitspuwende pick-up truck. De poppen nemen wisselend uit protest of schaamte plaats in de ruimte. 

Naast een reeks nieuwe schilderijen is de installatie Clinking Clanking Clunking een echte blikvanger in de tentoonstelling. Deze speelse maar absurde versie van een stoelendans werd recent door de Vlaamse Overheid aangekocht voor de collectie van het SMAK. 

Lutgens’ oeuvre bestaat uit schilderijen, tekeningen, sculpturen, installaties en publicaties die getint zijn met humor en aansporen tot ontwrichting. Zijn werk wordt gevoed door een continue informatiestroom, waarbij hij feiten versmelt met ficties en nieuwsberichten met ongecensureerde gedachten, dromen en fantasieën. Hierbij legt hij het groteske, het obscene en het perverse binnen zijn cultuur en samenleving bloot en kijkt hij het rechtstreeks in het gezicht. 

Over de kunstenaar 

William Ludwig Lutgens behaalde twee artistieke masterdiploma’s in Sint-Lucas Antwerpen en voltooide eind 2017 de postgraduaatsopleiding aan het HISK in Gent. De opleiding lanceerde sinds ’97 heel wat laureaten in de internationale kunstwereld maar wordt binnenkort stopgezet. Lutgens vervolgde zijn artistieke carrière met art residencies in Barcelona, Congo en Seoul, waarvan vooral die laatste een bron van inspiratie werd voor deze tentoonstelling. Hij bracht reeds twee solotentoonstellingen bij PLUS-ONE Gallery en sleepte verschillende kunstprijzen in de wacht, waaronder de Gaverprijs voor schilderkunst en de Eeckman Art Prize. 

De Garage

De Garage maakt sinds 2020 deel uit van Museum Hof van Busleyden. Het is een ruimte voor actuele kunst, waar zowel gevestigde waarden als jonge kunstenaars centraal staan. Die manier van werken sluit perfect aan bij de geest van het Museum Hof van Busleyden als plek waar de mens centraal staat en ruimte is voor experiment.

Tentoonstellingen in hetzelfde museum