Beschermd momument
Erkend museum
Groepen
Kindvriendelijk
Museumpass
Museumshop
Rolstoelgebruiker
Besloten Hofje met Daniël in de Leeuwenkuil

Besloten Hofje met Daniël in de Leeuwenkuil

Het Hof van Busleyden is een van de prachtige gebouwen in Mechelen daterend uit het begin van de zestiende eeuw. Het werd opgetrokken voor Hieronymus van Busleyden. Als humanist koos hij voor de nieuwe renaissancestijl. Zwaar geteisterd tijdens Wereldoorlog I onderging het gebouw een grondige restauratie tijdens de jaren 1930. Het Hof van Busleyden werd recent verbouwd tot een hedendaags stadsmuseum.

Treed binnen in dit groots en prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Stap in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More.

De Besloten Hofjes behoren tot de absolute hoogtepunten in de collectie van Museum Hof van Busleyden. Deze retabelkasten werden in de eerste helft van de 16de eeuw gemaakt door de Gasthuiszusters-Augustinessen van Mechelen. Zij zijn uniek in hun soort. Nergens ter wereld vindt men een dergelijk grote verzameling van Besloten Hofjes. Maar ze zijn ook erg kwetsbaar en de diversiteit aan materialen in de hofjes maakt het bewaren ervan niet altijd makkelijk.

De Garage

De Garage maakt sinds 2020 deel uit van Museum Hof van Busleyden. Het is een ruimte voor actuele kunst, waar zowel gevestigde waarden als jonge kunstenaars centraal staan. Die manier van werken sluit perfect aan bij de geest van het Museum Hof van Busleyden als plek waar de mens centraal staat en ruimte is voor experiment.

Tentoonstellingen