Vrolijk, Vrij & Vunzig

KLEUR - De middeleeuwen zijn niet zwart-wit

In de populaire cultuur (films, boeken en games) lijken de middeleeuwen vaak een donkere periode. Er is continue oorlog, hoge sterftegraad en het regent precies altijd. Met de tentoonstelling Vrolijk, Vrij & Vunzig wil het Yper Museum een andere kant van deze periode laten zien.

Ze schuiven met andere woorden de kleurrijke middeleeuwen naar voren. Dit kan je letterlijk nemen: de polychromie van de beelden, verluchte miniaturen, de glasramen en paneelschilderijen spreken voor zich. Maar ook figuurlijk was het een kleurrijke periode. Er was veel humor en meer diversiteit dan je zou vermoeden, op meerdere vlakken. Door goed uitgekozen verhalen en illustraties willen ze het beeld van deze boeiende periode bijstellen. Kleurrijk, vrolijk en met een humoristische knipoog.

Een vrouw zet een leesbril op het puntje van haar neus. Kinderen verliezen zich in het spel. Een baby friemelt aan zijn rammelaar. Een chef-kok voegt een scheutje amandelmelk toe aan zijn gerechtje. Allemaal scènes recht uit een middeleeuwse stad. Geen barbaarse taferelen vol stank, geweld en epidemieën. Integendeel, het is de periode van vrolijke narren, vrije geesten en vunzige kluchten. 

In de Vlaamse steden ontstaat vanaf de 12de eeuw een rijke stadscultuur. Ook Ieper beleeft haar topeeuwen. Vrolijk, Vrij & Vunzig illustreert deze hoogdagen met onverwachte objecten in een kleurrijke scenografie. Wouter Deprez brengt prikkelende verhalen in een meeslepende audiotour. Maak kennis met Richard die zich als Eleanor prostitueert. Ontdek waarom de monniken de mechanische klok uitvinden en vergaap je aan de curieuze modetrends. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum