Theodoor Rombouts, De luitspeler, ca. 1625-30

Theodoor Rombouts, De luitspeler, ca. 1625-30

Het MSK viert 225ste verjaardag met cultureel feestjaar

Binnenkort heeft het Gentse MSK twee keer reden om te feesten. In 2023 bestaat het ‘oudste museum van België’ maar liefst 225 jaar, en dit jaar al blazen de Vrienden van het Museum 125 kaarsjes uit. Die jubilea worden vanaf 2 september gevierd met één groot cultureel feestjaar. Met drie tentoonstellingen, een historisch parcours in de zalen en een reeks kunstprojecten in de stad kijkt het MSK terug op haar boeiende geschiedenis. Tegelijk stelt het zich de vraag wat het vandaag betekent om een museum te zijn.  

Het hoogtepunt van het MSK-feestjaar wordt ongetwijfeld de eerste monografische tentoonstelling ooit gewijd aan de barokmeester Theodoor Rombouts (1597-1637). De tentoonstelling ontsluiert Rombouts’ artistieke persoonlijkheid en plaatst zijn werk in een nieuw perspectief. Het MSK haalt hiervoor schilderijen van over de hele wereld naar Gent, waar vrolijke taferelen en monumentale scènes tot leven komen in een parcours dat belooft te verrassen én te overrompelen. 

De jonge Antwerpenaar migreert aan het begin van de 17de eeuw naar Italië, waar hij geïnspireerd raakt door de baanbreker Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) en diens opvolger Bartolomeo Manfredi (1582-1622). Terug in Antwerpen ontwikkelt Rombouts een geheel eigen artistieke identiteit. Hij weet Noord en Zuid subliem te versmelten, en groeit uit tot een gevestigde waarde in het Antwerpse kunstenaarsmilieu. In zijn gevarieerde oeuvre springen vooral levendige en soms moraliserende genrevoorstellingen met elegante gezelschappen en muzikanten in het oog. De taferelen baden in het zuiderse spel van licht en donker, versmolten met Rombouts’ levendige kleurenpalet. Ook de bijzonder verfijnde manier waarmee hij voorwerpen en textiel schildert, is typerend voor zijn werk. 

De tentoonstelling en bijhorende catalogus brengen Rombouts’ bloeiende carrière in beeld, en ontsluieren hem als één van de belangrijkste Vlaamse Caravaggisten én als sleutelfiguur in de genreschilderkunst. 

De eerste tentoonstelling in het kader van het feestjaar was Albert Bartsoen (3 september - 27 november 2022).

De derde tentoonstelling in het kader van het feestjaar is Erich Heckel (3 juni - 3 september 2023).

Tentoonstellingen in hetzelfde museum