Strook, Portrait R I 21

Strook, Portrait R I 21

It’s Only a Matter of Time

In het kader van ‘Mind the Artist’ gaat Strook op zoek naar gepatineerde materialen in en rond enkele Brugse erfgoedlocaties. Die vormen de basis voor enkele nieuwe installaties en kunstwerken. 

Stefaan De Croock (1982) alias Strook is een Belgische hedendaagse kunstenaar. Hij behaalde een master in de beeldende kunsten op Sint-Lucas in Gent. Tot op vandaag blijft hij zijn grenzen letterlijk en figuurlijk verleggen. Zijn steeds meer gelaagde en betekenisvolle collages, sculpturen, installaties en schilderijen werden al tentoongesteld in Stockholm, Miami, Bangkok, Montreal en Mexico City en kunnen internationaal rekenen op heel wat bijval. 
 
Het centrale thema van zijn oeuvre kan teruggebracht worden naar ‘tijd’, een gegeven dat Strook altijd geïnspireerd heeft. Het is merkbaar in zijn gekozen ruw materiaal. In het kader van ‘Mind the Artis, het kunstenfestival van Musea Brugge, ging Stefaan op zoek gaan naar gepatineerde materialen in en rond enkele erfgoedlocaties in Brugge. Het rijke historische verleden van Brugge vormt op die manier de basis voor enkele nieuwe installaties en kunstwerken. 
 
Oude verweerde materialen hebben in zijn ogen iets magisch. Er gaat een bepaalde spontaniteit van uit die onmogelijk te recreëren is. De kleuren, de verf, het reliëf... Ze vormen een esthetische afdruk van alles wat het materiaal ooit doorstaan heeft. Je kunt de tijd ‘zien’. Het is voor de kunstenaar een privilege om daarmee aan de slag te gaan. 
 
Voor deze expo maakte Strook nieuw werk dat hij presenteert op drie historische plekken in Brugge: de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de zolder van het middeleeuwse Sint-Janshospitaal en het Groeningemuseum. Hij wil de onzichtbare geschiedenissen van die plaatsen vangen in zijn werk. Daarom maakte hij afgietsels van stukjes vloer op die drie plekken. Zo ‘samplede’ de kunstenaar de patina en de ziel van die locaties, waar dagelijks duizenden mensen achteloos passeren. Die afgietsels resulteerden in werk in keramiek: een portret waarin de eeuwenoude verhalen van die locaties - letterlijk - gebakken zijn. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum