ŠKODA L&K Slavia

ŠKODA L&K Slavia.

De oprichters van ŠKODA, Václav Laurin en Václav Klement, waren twee gepassioneerde fietsfans die in 1895 aan de slag gingen als fietsproducenten en fietsenmakers. Het bedrijf dat ze toen startten, zou later uitgroeien tot een internationaal befaamd automerk. Niet verwonderlijk dus dat dit merk een hoofdsponsor van de Ronde van Frankrijk is.

ŠKODA 125 YEARS - From past to future

Als u Praag al eens hebt bezocht, hebt u misschien een ritje door de stad van Kafka gemaakt in een oude ŠKODA met open dak, warm ingeduffeld in dikke dekens tijdens de wintermaanden.  Van een unieke ervaring gesproken! 
 
Deze winter maken we bij Autoworld Brussels geen ritje in de buitenlucht, maar een heuse reis door de tijd. Want ŠKODA, een van de oudste automerken ter wereld die nog steeds actief zijn, viert zijn 125e verjaardag. Hoog tijd om de geschiedenis van dit Tsjechische merk van dichtbij te ontdekken.
Het belooft alvast een uitzonderlijke tentoonstelling te worden, want tussen de historische auto's staan een twaalftal exemplaren uit het ŠKODA Auto Museum in Mladá Boleslav. Dat is uniek, want deze wagens komen slechts zelden buiten het museum. 
 
Eerst was er ... de fiets 
 
Laten we beginnen bij het begin: eerst was er ... een fiets, de L&K Slavia (1899). U leest het goed: de oprichters van ŠKODA, Václav Laurin en Václav Klement, waren twee gepassioneerde fietsfans die in 1895 aan de slag gingen als fietsproducenten en fietsenmakers. Het bedrijf dat ze toen startten, zou later uitgroeien tot een internationaal befaamd automerk. Niet verwonderlijk dus dat dit merk een hoofdsponsor van de Ronde van Frankrijk is.