Kasteel d'Ursel

print&paint

Kasteel d'Ursel

Uitgesteld tot 2022.

Omwille van de aanhoudende onzekerheid door de coronacrisis is de tentoonstelling uitgesteld tot 2022. Individuele bezoekers kunnen terecht op zon- en feestdagen van 26 mei tot en met 9 oktober 2022. 

Na een lange restauratie zijn de kamers in het kasteel opnieuw helemaal aangekleed met bedrukte en beschilderde stoffen, zowel uit India als uit Europa. De oudste stukken dateren uit het midden van de 17de eeuw en de jongste werden pas in 1967 geplaatst. Samen vormen ze een unieke collectie: in geen enkel ander kasteel sieren zoveel katoenen bespanningen de muren.

Tijdens PRINT&PAINT kan je de verzameling voor het eerst komen bewonderen. Het verhaal van de restauratie en de ontstaansgeschiedenis: van het productieproces en de technieken tot de motieven en de kleuren. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van tientallen bruiklenen uit de collectie van het MoMu (Antwerpen) en enkele pareltjes uit adellijke privécollecties. De katoenen stoffen werden immers niet alleen gebruikt om muren te decoreren, maar ook om kleding te maken of meubels te bekleden.

Tentoonstellingen in hetzelfde museum