Phallus, Martin Corlazzoli

Phallus, Martin Corlazzoli

Maakt de fallus de man, of net niet?

Verlengd tot 16 april 2023.

In Phallus. Norm & Vorm richten wetenschappers en kunstenaars de blik naar beneden. De penis is immers overal. Waar mensen zijn, duikt de vorm op: in oeroude grottekeningen, in kunst op een wc-deur of social media. In wetenschappelijk onderzoek komt het mannelijke lid ook uitgebreid aan bod. De vrouwelijke genitaliën krijgen een bescheiden bijrol. Terecht? Of sluipen maatschappelijke normen (on)bewust het onderzoek binnen? Is de penis baas over de voortplanting? Zijn seksspeeltjes het resultaat van wetenschappelijk onderzoek?

Phallus. Norm & Vorm stelt  onze idées fixes over gender, wetenschap en normen in vraag. Maakt de penis de man? Bepalen onze normen hoe we denken over vormen?

De expo zal dus overduidelijk over de penis gaan, maar ook over de vrouwelijke genitaliën. En over oude grottekeningen, over seks en voortplantingsorganen die afgebeeld worden in de kunst of zelfs op sociale media. Het museum is een wetenschapsmuseum dus de wetenschap achter alles dat met de voortplanting, en alles errond, te maken heeft komt aan bod.

Naast een resem aan nationale en internationale onderzoekers komen ook heel wat kunstenaars aan bod. Zo zal er werk te zien zijn van Berlinde de Bruyckere (BE), Murielle Scherre (BE), Maria Fernanda Cardoso (COL/AUS), David Hockney (VK), Grayson Perry (VK), Man Ray (VS) en Jean Tinguely (ZW). De Gentse beeldende kunstenaar Sofie Muller ontwikkelt nieuw werk voor de serres van de Plantentuin. 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum