Op vrijdagavond 31 oktober zetten de Gentse Universitaire Musea hun deuren open. De collecties zijn vaak even oud als de universiteit zelf. Alleen al daarom is De Nacht van de Universitaire Musea een bezoekje waard.

De Gentse universiteit werd opgericht in 1817. Het was de uitdrukkelijke wens van de Nederlandse vorst Willem I. Hij wou de intellectuele achterstand wegwerken door rijksuniversiteiten op te richten in het zuiden van zijn koninkrijk, het huidige België.

Samen met de oprichting van de universiteit zagen de eerste collecties hun levenslicht. Een wet verplichtte een onderwijsinstelling namelijk om ‘un cabinet pour l'histoire naturelle des animaux et pour leur anatomie comparée' te hebben voor pedagogische doelstellingen. Wat de studenten zien, begrijpen ze beter: aanschouwelijk onderwijs was de norm. Andere collecties ontstonden dan weer door het archiveren van wetenschappelijk onderzoek.

Open voor publiek

Bijna tweehonderd jaar geleden kregen de eerste collecties vorm. Doorheen de jaren raakten sommigen verloederd, anderen werden minutieus bijgehouden. Het publiek kreeg ze niet vaak te zien.

Zonde, vonden ze ook bij de universiteit. In 2013 werd het samenwerkingsverband De Gentse Universitaire Musea opgericht. Die wil de werking van de reeds bestaande musea beter op elkaar afstemmen en een gemeenschappelijke publieks- en collectiewerking opstellen.

En dat lukt hen aardig. Op 31 oktober vindt de tweede editie plaats van de Nacht van de Universitaire Musea. De negen musea bieden een brede waaier aan activiteiten. De musea zijn vrij te bezoeken of met gids tijdens een rondleiding. Er zijn ondermeer lezingen, kinderactiviteiten, een voor de gelegenheid gecreëerde installatie door kunstenares Chantal Pollier, en filmvertoningen. Ook de Volkssterrenwacht Armand Pien stelt de deuren open. 

Foto benn

Een aanrader is de Etnografische Verzamelingen in het Pand. Dit is een van de oudste etnografische verzamelingen van Vlaanderen. Voor deze Halloweenavond is een speciale tentoonstelling samengesteld rond de dodenverering van onze Europese voorouders: heksenverhalen, medicijnmannen, geheime genootschappen en hun eigen rituelen. Kinderen kunnen zich dan weer verdiepen in het Mexicaanse dodenfeest.

De negen musea van de Gentse universiteit zijn niet zo bekend bij het grote publiek. Met deze nocturne kunt u kennismaken met de rijke geschiedenis collecties van de universiteit en de lange weg die afgelegd is sinds de oprichting in 1817.