Tentoonstelling Pagne Africain - Stella Nyanchama Okemwa.

Stella Nyanchama Okemwa

Afrikaanse textielcultuur

De tentoonstelling Pagne Africain dompelt je onder in de rijke Afrikaanse textielcultuur. Een eigenzinnige selectie stoffen brengt je naar alle hoeken van het Afrikaanse continent. De stoffen illustreren niet alleen de kennis en kunde van de makers, maar ook de geschiedenis, spiritualiteit en betekenis die de verschillende motieven en weefsels uitademen.

De veelzijdige verzameling Afrikaanse stoffen en kledingstukken van Stella Nyanchama Okemwa vormt de basis voor deze expo. Ze treedt op als gastcurator en stelt een deel van haar privécollectie tentoon. Het resultaat is een kleurrijk overzicht aan stoffen in verschillende uitvoeringen en stalen, voorzien van historische, culturele en technische achtergrondinformatie. 

Pagne Africain gaat in dialoog met de collectie van het Industriemuseum. de locatie in de historische katoenspinnerij wakkert het bewustzijn aan rond het maakproces en vakmanschap dat met de stoffen verbonden is. Het Industriemuseum presenteert ook enkele stukken uit de eigen collectie. Textielstalen van Gentse fabrikanten voor de Afrikaanse markt belichten een vrijwel ongekend stukje textielgeschiedenis. 

Stella Nyanchama Okemwa is antropologe, activiste en experte inzake dekolonisering. Ze is afkomstig uit Kenia en woont ondertussen bijna 30 jaar in België. Ze behaalde een masterdiploma in onderwijs aan de Vrije Universiteit Brussel en een in sociale en culturele antropologie aan de KU Leuven. Vandaag werkt ze voor Hand in Hand vzw, een socio-culturele organisatie die strijdt tegen racisme en discriminatie. Daarnaast is ze actief als beeldend kunstenaar, verzamelt ze Afrikaanse stoffen en cureert ze de reizende tentoonstelling Pagne Africain. Haar collectie is een work in progress. De expo hield in verschillende samenstellingen al eerder halt in het Modemuseum Hasselt (Black History Month, 2021) en in Leuven (Afrika Filmfestival). 

Tentoonstellingen in hetzelfde museum